Darbe hazırlığı ile ilgili başlatılan operasyondan sonra gözler Rusya'ya çevirildi.

Alman polisi darbe girişimine hazırlanan grubun Rusya'dan destek almış olabilecekleri yönünde şüpheler olduğunu söyledi.

Alman polisinin bu açıklamasından sonra Rusya'dan yalanlama geldi.

Almanya'daki Rus büyükelçiliği, Alman hükümetini devirme planlarına yönelik Rusya'ya yönelik şüphelerin asılsız olduğunu ve Rusya'nın böyle bir girişimle ilgisi olamayacağını söyledi.

Çarşamba sabahı Alman polisi, aşırı sağ hareketin destekçilerinin darbe planladıklarından şüphelenildiği gerekçesiyle düzenlediği baskınlarda 25 kişiyi gözaltına aldı.

Almanya polisi, 70'li yaşlarındaki yaşlı bir adamın, Federal Almanya Cumhuriyeti'ni tanımayan ancak bunun yerine eski Alman İmparatorluğu'na (1871–1945) bağlılık yemini eden mevcut Reichsbürger grubunda başrolde olabileceğinden şüpheleniyor.

Hareketin destekçileriyle birlikte, tutuklanan 25 kişinin şimdi Alman hükümetine karşı silahlı bir darbe planlamaktan sorugulanıyor.

Norveç Dagbladet gazetesi'in savcılık kaynaklarına dayandırdığı habere göre, söz konusu kişinin Alman hükümeti devrildikten sonra Almanya'da yeni bir düzeni müzakere etmek amacıyla Rus yetkililerle temasa geçmiş olması gerektiği yazıldı.

Gazeteye göre savcı, mevcut soruşturmalar kapsamında, temasa geçilen kişilerin talebine olumlu tepki verdiğine dair hiçbir belirti yok.

Almanya'daki Rus büyükelçiliği, Alman hükümetini devirme planlarına Rusya'nın şüpheli gösterilmesi kabul edilemez olduğunu söyledi.

Baskına 3 bin polis katıldı

Çarşamba sabahı erken saatlerde düzenlenen baskına 3 bin kadar polis memurunun katıldığı ve Almanya'nın büyük bir bölümünde 130'dan fazla ev ve adreste arama yapıldığı söyleniyor.

Kamu hizmeti sitesi Tagesschau, baskınların Almanya'nın on altı eyaletinin on birinde gerçekleştiğini yazdı.

Gözaltına alınanlardan biri de Prens Heinrich XIII Reuss ve Alman polisi, darbe planının bir kısmının prensin av köşkünde yapıldığından şüpheleniyor.

Editör: İsveç Gündemi