1915 olaylarıyla ilgili Alman meclisinde kabul edilen tasarıyı destekleyen ve tasarının kabulü için büyük çaba harcayarak Türkiye’ye karşı nefretini kusan bazı bakan ve vekillerin Türk ve Müslüman olan kuruluşlarca iftar programlarına davet edilmeleri Almanya’da yaşayan Türk ve Müslümanları çileden çıkardı.

ALMANYA, DİTİB’İ ELE GEÇİRMEK İSTİYOR
Almanya’daki en büyük dini kuruluş olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)’in içinde Alman İstihbaratına çalışan bazı kişilerin DİTİB’i farklı bir yöne kaydırmaya çalıştıkları söyleniyor. Kaynaklardan alınan bilgilere göre, DİTİB içinde Alman İstihbaratına çalışanlar var.

ALMANYALI TÜRKLERİ ÇİLEDEN ÇIKARAN İFTAR
Geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Köln şubesince düzenlenen iftar programına Ermeni tasarısının baş mimarlarından Almanya’nın Federal Göç, Mülteci ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz’un davet edilmesi Almanya’da yaşayan Türk ve Müslüman kesimden büyük tepki görmüştü. Tepki üzerine DİTİB Köln şubesi daveti geri çekmiş ve davetin güvenlik gerekçesiyle geri çekildiğini kamuoyu ile paylaşmıştı. Davetin geri çekilmesinden sonra DİTİB’e karşı Alman medyasında ve siyasetinde linç kampanyası başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye nefreti Alman medyasını ve siyasetçilerini DİTİB’i orantısız eleştirmeye götürmüş, buradan hareketle DİTİB’in Erdoğan’dan emir aldığı yönünde kapsamlı bir algı operasyonu yapmıştı.

İSTEDİKLERİNİ ALDILAR
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği merkezi tarafından Cuma günü organize edilen iftar programının davetlileri arasında Federal Göç, Mülteci ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz’un olması Almanya’daki Türkleri çileden çıkardı. Özoğuz’un iftara katılacağı bilgisinin teyit edilmesinin ardından sosyal medya üzerinden DİTİB ne yapmaya çalışıyor sorusu gündemde yoğun bir şekilde işlendi ve toplum tarafından eleştirilerin merkezine çekildi. Vatandaşlar rahatsızlığını dile getirmek için telefona sarıldı. Gün boyu DİTİB’in telefonları kitlendi, şikâyet mailleri gönderildi ve Almanya’da sosyal medya üzerinde günün en çok tartışılan kurumu oldu. 

Almanya’daki kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Alman İstihbaratı DİTİB ve benzeri kurumları kontrol altına almak ve kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak için uzun yıllardır büyük çaba harcadığı bilgisine ulaşıldı. Kurum içinde yönetim görevinde olan bazı yöneticilerce DİTİB’in Türkiye’den koparılıp farklı bir noktaya taşınması için hareket edildiği, FETÖ’nün bu konuda önemli rol oynadığı da edinilen bilgiler arasında.

PİŞKİN PİŞKİN KONUŞTU
Geniş güvenlik önlemleri altında iftara katılan Özoğuz “Milli konular ile dini konuları karıştırmamak lazım. 101 yıl önce olan bir olay bizim kavga etmemize sebep olmaması gerekir” şeklinde konuşarak Kur’an’da “Lekum dinikum veliyedin, (Sizin dininiz size, bizim dinimiz bize)” örneğini vererek pişkin pişkin konuştu.

GURBETÇİ TÜRK KADIN’DAN ÖZOĞUZ’A DERS

Konuşmak için kürsüye çıkan Federal Göç, Mülteci ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz konuşurken iftarda bulunan Türk Gurbetçi kadın Özoğuz’a sırtını dönerek protesto etti. Konuşmasının ardından bakan’ın yanına giden gurbetçi kadın “Sizi önce sırtımı dönerek protesto ettim. Şimdi de demokratik hakkımı kullanarak tepki göstereceğim. Nasıl böyle bir ihanete ortak olursunuz. Şu anda karşınızda Türkiye Cumhuriyeti halkını temsilen durduğumu hissediyorum. Bizim ecdadımız hiçbir ırka soykırım yapmamıştır. Bir Türk olarak hiç mi vicdanınız sızlamıyor, hiç mi utanmıyor, üzülmüyorsunuz? Siz şehirlere, kanımıza ihanet ettiniz. Almanya’ya mı kalmış bizi eleştirmek. Almanya kendi tarihine baksın. İki tane çok büyük soykırım yapan Almanya bizi böyle suçlayamaz” diyerek tepkisini gösterdi.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG)’ye bağlı Mannheim Fatih Camisi’nde verilen iftara İsrail’in Almanya Başkonsolosu’nun davet edilmesi de Almanyalı Türk ve Müslümanların büyük tepkisine neden olmuştu. 

Editör: İsveç Gündemi