13 Mart tarihinde Almanya’nın Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Sachsen-Anhalt eyaletlerinde Eyalet Meclisi Seçimleri yapılacak. İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu seçimlerle ilgili, “Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu kabul eden ve bu gerçeklikle hareket eden siyasi temelin korunması hususunda eyaletlerdeki seçmenlere büyük sorumluluk düşmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Yeneroğlu açıklamasında, “Bilindiği üzere demokratik düzenlerde oy kullanmak vatandaşların en temel hakkıdır. Böylelikle toplumsal talepler siyasette yer bulmakta, siyasi partiler aracılığıyla yasama sürecine dâhil edilmektedir. Ülkede yaşayan göçmenler ve azınlık kesim içinse seçimlere katılım vatandaşlık hakkının daha da ötesinde bir anlama sahiptir. Zira azınlıkların toplumsal varlıkları, yaşadıkları sorunlar ve talepleri siyasete gösterdikleri ilgi ve seçimlere katılım oranında siyasetçiler tarafından ciddiye alınmaktadır.

Bu çerçevede Pazar günü Almanya’nın Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Sachsen-Anhalt eyaletlerinde yapılacak olan Eyalet Meclisi Seçimlerine katılım ırkçı partilere karşı aktif bir tavır sergileme adına da önem arz etmektedir. 6 Mart’ta Hessen eyaletinde yapılan yerel seçimlerde görüldüğü gibi seçimlere katılımın düşük olması göçmen karşıtı aşırı sağ partilere yaramıştır. Seçimlerde gerekli katılımın sağlanarak merkezde yer alan demokratik kitle partilerine destek verilmesi çokkültürlü toplumsal düzen için tehdit oluşturan sağ popülist partilere fırsat vermeyecektir.

Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu kabul eden ve bu gerçeklikle hareket eden siyasal merkezin korunması hususunda eyaletlerdeki seçmenlere sorumluluk düşmektedir. Federal düzeyde de etkisini gösterecek olan bu seçimlerde seçmenlerin bu sorumlulukla sandığa gideceğini ümit ediyorum.”
Editör: İsveç Gündemi