Alman Federal Meclisi (Bundestag), Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etti.

1 ÇEKİMSER, 1 HAYIR

Soykırım tasarısı oy çokluğuyla alındı. Oylamada 1 çekimser, 1 hayır oyu çıktı.

İktidardaki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile muhalefetteki Yeşiller'in "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması" başlıklı karar tasarısının görüşmelerine TSİ 12.25 sularında başladı.

İKİ YERDE 'SOYKIRIM' İFADESİ VAR 

Federal Meclis'te onaylanan taslak metnin başlığının yanında iki ayrı yerde de soykırım kelimesine yer veriliyor.

ALMAN MECLİSİ'NDEN GEÇEN TASARI NELERİ ÖNGÜRÜYOR?

 Almanya'da koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefet partisi Yeşiller tarafından hazırlanan tasarı neleri içeriyor?

 - Öncelikle tasarıda, Jön Türk hükümetinin Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermenileri neredeyse tamamen yok ettiği iddia ediliyor ve 1915 Olayları ‘soykırım' olarak nitelendiriliyor.

 - Sadece Ermenilerin değil, Asuriler, Süryaniler ve Keldanilerin de soykırıma tabi tutulduğu öne sürülüyor.

 - 1915 Olayları'nın Almanya'da okul, üniversite ve siyasi eğitim müfredatlarına konulması isteniyor.

 - Bu kararla 1915'te yaşananların hem gelecek nesillere anlatılmasına hem de Almanya'da yaşayan Türk ve Ermeni kökenlilerin uyumuna katkı sağlayacağı belirtiliyor.

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ'Nİ GERİ ÇAĞIRDI

Türkiye ilk tepki olarak Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu Ankara'ya çağırdı. Büyükelçi Karslıoğlu, 15.45 uçağıyla Türkiye'ye dönecek.

ANKARA TEPKİLİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tasarının yasalaşmasının Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik, siyasi, ticari, askeri ve ekonomik ilişkileri zedeleyeceği uyarısında bulunmuştu. Başbakan Binali Yıldırım da, tasarının kabul edilmemesini umduğunu belirterek, "Çok saçma bir oylama" demişti

ALMANYA'NIN SOYKIRIM TARİHİ 

Almanya'nın ırkçı lideri Adolf Hitler'in saldırgan dış politikası, İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasına sebep olarak gösteriliyor.Ayrıca, Hitler'in izlediği ırkçı politikalar milyonlarca Yahudi'nin ölümüne neden olmuştu.

Editör: İsveç Gündemi