Pew Araştırma Merkezi'nin haziran ve ağustos ayları arasında, 7 bin 970 kişi ile yaptığı ankete göre, 8 AB üye ülkesinin vatandaşlarının yüzde 61, AB'nin Covid-19 ile mücadelesini olumlu buldu.

Anketin yapıldığı ülkeler arasında AB'ye onayın en yüksek olduğu devletler yüzde 73 ile Almanya ve yüzde 66 ile Hollanda oldu.

Ankete katılan Hollandalı ile Almanların yüzde 68'i Avrupa Birliği'nin ilk Covid-19 salgınında olumlu politikalar yürüttüğünü ifade etti.

Birinci dalgada Covid-19 salgınından en çok etkilenen ve kayıp veren İspanya'da halkın yüzde 65'i, İtalya'da ise yüzde 54'ü, AB'nin bu krizi iyi yönettiğini ifade etti.

Sekiz ülke arasından Avrupa Birliği'nin Covid-19 yanıtını en az destekleyen ülke ise, birliğinin en önemli kurumlarının bulunduğu Belçika oldu. Ankete katılan Belçikalıların sadece yüzde 51 söz konusu yanıtı olumlu buldu. Fakat genel olarak AB onayı yüzde 63 seviyesinde kaldı.

Brexit ile AB'den ayrılmayı kesinleştiren İngiltere'de ise, halkın yüzde 64'ü AB'nin Covid-19 sürecinde güzel iş çıkardığını ifade etti. İngilizler birlikten ayrılsa da AB'ye olan onay oranı yüzde 60.

Avrupa Birliği, Covid-19 salgına karşı ne yaptı?

Geçtiğimiz temmuz ayında, Avrupa Birliği üyesi 27 ülke lideri, 4 gün süren maraton müzakerelerin ardından, salgının yaratacağı ekonomik kriz karşısında, en fazla zarar gören ülkelerinin desteklenmesi amacıyla oluşturulacak 750 milyar euroluk "Koronavirüs Onarım Fonu" üzerinde anlaşmıştı.

Yardım paketinde, 390 milyar euro hibe edilecek, kurtarma fonunun geri kalan kısmı ise ülkelere kredi olarak dağıtılacak.

Diğer yandan Avrupa Birliği, henüz test aşamasında olan aşılar için şimdiden anlaşmalar imzalamaya başladı.

AB, BioNTech ve Pfizer'ın geliştirdiği koronavirüs aşısının güvenli bulunması durumunda 300 milyon doz aşı almak için şirketlerle sözleşme imzaladı.

Avrupa Komisyonu halihazırda diğer ilaç firmalarıyla yaptığı anlaşmalar da dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyar dozluk aşıya ön sipariş vermiş durumda.

Editör: İsveç Gündemi