AA'nın haberine göre Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini,, Lüksemburg'da AB'nin 28 üyesinin dışişleri bakanlarını bir araya getiren ve 2 gün sürecek AB Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı öncesinde basına konuştu. Mogherini, toplantıda ele alacakları konular arasında İran nükleer anlaşması, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlar ve Türkiye ile ilişkiler olduğunu söyledi.
"TÜRKİYE İLE BÖLGESEL KONULARDA İŞBİRLİĞİNİ ARTIRACAĞIZ"

Mogherini, toplantı öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla telefonda görüştüğünü belirterek "Türkiye'yle bölgesel konularda işbirliğini nasıl artıracağımıza ilişkin çalışmalar yapacağız." dedi.

Toplantıda Türkiye-AB ilişkilerinin de gündeme geleceğini ifade eden Mogherini, bu çerçevede terörle mücadele, Kıbrıs sorunu ve insan hakları ile hukukun üstünlüğü konularını da tartışacaklarını kaydetti.

"AB İRAN KONUSUNDA ORTAK TUTUM SERGİLEMELİ"

İran'ın nükleer anlaşma uyarınca yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirten Mogherini, işleyen bir anlaşmanın iptal edilmemesi gerektiğini ve bunun uluslararası güvenlik için önemli olduğunu dile getirdi.

Mogherini, "AB dışişleri bakanlarının İran nükleer anlaşmasına ilişkin AB'nin duruşuyla uyumlu, güçlü ve ortak bir tutum sergilemesini bekliyorum." diye konuştu.

İran ile yapılan nükleer anlaşmanın zayıflaması durumunda genel olarak nükleer silahların yayılmasının önlenmesi çabalarının zarar göreceğini kaydeden Mogherini, AB'nin, nükleer anlaşmanın tam anlamıyla uygulanması için destek vermeyi sürdüreceğini vurguladı.

"KUZEY KORE'YE EK YAPTIRIM UYGULANACAK"

Mogherini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırımlarının yanı sıra Kuzey Kore'ye yönelik ek yaptırım kararı alacaklarını bildirdi.

"Kuzey Kore'ye yönelik ek yaptırımların temel amacı ekonomik baskı kurmak." diyen Mogherini, bu yaptırımların AB-Kuzey Kore ilişkilerinin kısıtlı olması nedeniyle çok fazla etkisi olmayacağını ancak siyasi bir diyalog için baskı kuracağını ifade etti.
Editör: İsveç Gündemi