ABD'de 2 siyahi vatandaşın polis tarafından vurulması, ardından da önceki gün Dallas'ta 5 polis memurunun keskin nişancı ateşiyle öldürülmesinin tırmandırdığı gerilim dinmek bilmiyor. Polisin siyahilere uyguladığı şiddeti protesto eylemleri de hız kesmeden sürüyor. Gösterileri organize eden 'Siyah Yaşamlar Değerlidir' (Black Lives Matter) hareketinden yapılan açıklamada, Dallas saldırılarının kesinlikle onaylanmadığı, ancak yine de polis karşıtı eylemlerin süreceği vurgulandı. Hareketin Atlanta temsilcisi Sir Maejor, "Dallas'ta polislerin öldürülmesini doğru bulmuyorum, fakat bu saldırının nedenlerini de anlayabiliyorum" dedi.
BİBER GAZLI MÜDAHALE...
Dün de başkent Washington D.C. ve New York başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde on binlerce insan, polisin sivillere muamelesini protesto için sokaklara indi. Yer yer küçük çaplı çatışmaların da yaşandığı ve polisin biber gazı kullandığı gösterilerde, geçtiğimiz hafta polis tarafından öldürülen Philando Castile ve Alton Sterling'i anan posterler taşındı. Castile Minnesota'da, Sterling ise Louisiana'da polisin kurşunlarına hedef olmuştu. Polisin sivillere yönelik saldırılarının hemen ardından polis memurlarının da can kaybına uğraması, ABD'li siyasetçileri de dengeli tepkiler vermeye zorladı. Başkanlık Demokrat adaylarından Hillary Clinton, "Bir şeyler ters gidiyor" diyerek hem polisi hem de polise yönelen şiddet eylemlerini kınadı. Cumhuriyetçi Kongre üyelerinden John Lewis ise attığı tweette, "Ben de zamanında polisten dayak yedim, ama onlardan hiçbir zaman nefret etmedim. Aksine, kamu görevi yaptıklarından dolayı onlara teşekkür ettim" derken, ABD basını daha çok Dallas'taki saldırı bağlamında polisin maruz kaldığı şiddeti öne çıkarmayı tercih etti.

ROBOTLAR İLK KEZ KULLANILDI
Dallas'ta polislerin hedef alındığı keskin nişancı saldırılarında, Amerikan polis teşkilâtı ilk kez robot kullanarak duruma müdahale etti. ABD basını, keskin nişancılardan birinin bomba taşıyan bir robot tarafından etkisiz hale getirdiğini belirtirken, mekanizmanın nasıl çalıştığına dair net bir açıklama getirilmedi. Ancak polisin robotlu operasyonu, etik bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Kaliforniya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elizabeth Joh, "Robotlar bu durumda kullanılabiliyorsa, acaba başka hangi durumlarda kullanılıyor?" diye sorarak, insan yaşamına zarar veren teknolojinin kontrolsüz kullanımı durumundaki tehlikelere dikkat çekti.

POLİS 52 KEZ DURDURMUŞ
ABD'nin Minnesota eyaletine bağlı Falcon Heights kasabasında geçtiğimiz çarşamba günü kız arkadaşının yanında polis tarafından öldürülen Philando Castile'le ilgili açılan soruşturma, ilginç ayrıntıları ortaya çıkardı. AP haber ajansının ulaştığı bilgilere göre, Minnesota polisi, öldürülmeden önceki aylarda Castile'i tam 52 defa durdurarak sorgulama yapmış. Polisin Castile'e toplam 6 bin 588 dolar ceza kestiği belirtilirken, sabıkasına 86 trafik kuralı ihlali notu düşülmüş. AP haberinde, polisin bu uygulamasının siyahilere yönelik olup olmadığını sorguladı. Dosyada görüşlerine başvurulan uzmanlardan Gavin Karney'ye göre, beyaz sürücüler trafik polisi tarafından çok daha az durduruluyor.

ATLANTA'DAKİ CİNAYETTE KU KLUX KLAN ŞÜPHESİ
ABD polis şiddeti ve onun doğurduğu karşı şiddetle çalkalanırken, Atlanta kentinden sıra dışı bir haber geldi. Orta yaşlarda siyahi bir erkeğin bir parkta ağaca asılmış halde bulunması, eylemin siyah karşıtı ünlü ırkçı örgüt Ku Klux Klan (KKK) tarafından düzenlenmiş olma ihtimalini akıllara getirdi. Atlanta Valisi Kasim Reed, FBI'ın duruma el koyduğunu belirterek, sosyal medyadaki tartışmaların doğruyu yansıtmadığını söylemekle yetindi. Atlanta'dan tartışmaya katılan kullanıcılarsa, aynı parkta KKK üyelerinin önceki gün el ilanı dağıttıklarını belirtti.
Editör: İsveç Gündemi