Amerikan savunma bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kenti ve çevresini elinde bulunduran Kürt milis güçlerinin Esad rejimince bombalanması sonucu Amerikan askerlerinin bölgeden ayrıldığı, ancak bombardımanda yaralanan Amerikan askeri olmadığı ifade edilirken, geri çekilen askerlerle ilgili sayı verilmedi. 
Pentagon gelişmelerden ‘rahatsız’

CNN’in haberine göre Pentagon yetkililerinin ‘fazlasıyla rahatsızlık duyduğu’ saldırı, Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı Kürt ve Arap savaşçılara aylardır eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Amerikan askerlerinin de bulunduğu bölgede gerçekleşti.


ABD’den Rusya’ya: “ne gerekiyorsa yaparız”

Pentagon sözcüsü Jeff Davis’in ifadesine göre, bombardıman başladığında, yerdeki koalisyon güçleri Suriye uçağı ile radyo kanalı aracılığıyla irtibat kurmaya çalıştı fakat cevap alınamadı. Amerikan personeli daha önce kurulmuş olan bir hat aracılığıyla derhal Rus yetkilileri arayarak, kimin ateş ettiğini öğrenmeye çalıştı. Rus tarafının, saldıranların kendileri olmadığını aktardığı, Amerikan yetkililerinin ise “saldırıların devam etmesi durumunda ABD kara kuvvetlerini korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını” belirttiği ifade edildi.

ABD jet uçaklarının hemen bölgeye gönderilmesine rağmen, uçaklar ilgili mevzilere ulaştığında Suriye jetleri çoktan geri çekilmişti.

Pentagon’dan Suriye rejimine uyarı

Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait iki adet SU-24 tipi savaş uçağının dört farklı Kürt hedefini vurduğu açıklanan taarruz hakkında Pentagon sözcüsü Davis, “durumun epey sıra dışı olduğunu” ve “daha önce de Suriye güçlerinin, niyetleri bu olmasa bile ABD güçlerini vurmaya çok yaklaştığı bir olayın yaşandığını” söyledi. Davis, Suriye rejimini gelecekte benzer hamlelerde bulunmaması için ikaz ederek, “koalisyon güçlerine ya da ortaklarımıza müdahale etmeme konusunda uyarıyoruz” ifadesinde bulundu.
Editör: İsveç Gündemi