Biden çok sayıda liderin de tebrik mesajlarını kabul etti. Fakat halihazırdaki Devlet Başkanı Donald Trump yenilgiyi henüz kabullenmiş değil.

Trump ve ekibi bazı eyaletlerde seçim sonuçlarına itiraz ederek sayımın yeniden yapılması için gerekli başvurularda bulundu.

Görevdeki bir başkanın aleyhine sonuçlanan seçimlerden sonra itiraz etmesi ilk defa yaşanmıyor ve Biden da Trump cephesinden gelecek tüm iddialara ve itirazlara cevap verebilmek için avukatlardan ve anayasa uzmanlarından oluşan bir ekip hazırladı.

Trump seçim sonuçlarını kabul etmez ve 20 Ocak'ta görevi bırakmayı reddederse ne olur?

Amerikan anayasasına göre Devlet Başkanı ve Başkan Yardımcısının görevi seçimleri takip eden ocak ayının 20'nci gününde öğlen saat 12:00'da biter ve yeni başkan ve yardımcısının dönemi başlar.

Amerika Birleşik Devletleri'nde geleneksel olarak görevi bırakan başkan yeni başkanın yemin törenine katılarak tören sonrasında da başkanlık ofisi olan Oval Ofisi boşaltıyor.

Fakat bir başkan törene katılmamayı tercih edebilir ve buna kanunen bir engel bulunmuyor. Yemin töreni sonrasında Oval Ofis'ten ayrılmayı reddetmesi halinde ise yeni başkan Beyaz Saray'ı ve başkanı korumakla görevli olan Gizli Servis'e eski başkanın Beyaz Saray'a izinsiz giren herhangi biri gibi zorla dışarı çıkarılmasını emredebilir.

Fakat uzmanlar ve Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell gibi tecrübeli politikacılar işin o noktaya gelmeyeceğini belirtiyor.

Trump'ın 8 Aralık'a kadar vakti var

Seçimle ilgili anlaşmazlıkların, eyalet seviyesindeki yeniden sayımların ve hukuki itirazların 8 Aralık'a kadar tamamlanması gerekiyor. Bu tarihten sonra oluşan seçim komitesi oylarını resmi olarak 14 Aralık'ta kullanıyor. Kullanılan bu oylar ise 6 Ocak'ta Kongre'de sayılıyor.

Bu tarihe kadar sonuçlarla ilgili anlaşmazlıkları sürmesi halinde işler daha da karışık bir hal alabilir. Bazı eyaletlerden iki farklı seçim komitesi gelirse aynı zamanda Senato başkanı olan Başkan Yardımcısı, yani halihazırda Mike Pence, her iki komiteyi de değerlendirme dışı bırakabilir.

Her iki adayın da başkanlık için gerekli olan 270 oya ulaşamaması halinde başkan ve başkan yardımcısı Kongre oylamasıyla belirleniyor.

Başkanın seçildiği 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nde en az 26 oy farkına ihtiyaç duyulurken başkan yardımcısının seçildiği 100 üyeli Senato'da 51 oya ulaşılması yeterli.

Bir şekilde Senato'da başkan yardımcısı seçildiği halde Temsilciler Meclisi'ne başkan seçilememesi durumunda başkan yardımcısı kriz aşılana kadar başkanlık görevini yürütüyor.

Kongre'nin her iki kanadında da isimler belirlenememesi durumunda vekalet sıralaması devreye giriyor ve Temsilciler Meclisi'nin başkanı, yani halihazırda Demokrat Nancy Pelosi, yeni başkan belirlenene kadar görevi devralıyor.

Yakın tarihte görevi bırakmayan başkan olmadı

Amerika Birleşik Devletleri'nin yakın tarihinde oylamalara itirazlar yapılmış olsa da yenilgiyi kabul etmeyen aday henüz olmadı. Trump ve ekibinden ise şu ana kadar bu yönde bir açıklama gelmiş değil. Trump'ın kampanya yöneticisi Jason Miller pazartesi günü bu kelimeyi ağızlarına dahi almadıklarını belirtirken Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da gazetecilerin sorularına ikinci Trump dönemine geçişin sorunsuz olacağı şeklinde cevap verdi.

Başkan Trump da henüz bir delil göstermemiş olsa da Nevada, Wisconsin ve Georgia gibi eyaletlerde hile olduğu iddialarını tekrarlıyor.

Editör: İsveç Gündemi