Fas, Tunus ve Cezayir dahil 15 ülkenin vatandaşları Avrupa Birliği'ne seyahat edebilecek. Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri vatandandaşlarına yönelik kısıtlamalar ise devam edecek.

15 ülkenin bulunduğu listeye yönelik Brüksel saatiyle 12'de oylama yapılması bekleniyordu ancak İsveç ve Polonya'nın gecikmesi üzerine oylama saat 14:00'e ertelendi.

Liste her iki haftada bir güncellenecek

Her iki haftada bir güncellenecek olan listede 125 bin 928 kişinin hayatını kaybettiği ABD yer almıyor.

Türkiye, Brezilya, Rusya, Hindistan ve İsrail vatandaşları da "güvenilir" ülke olarak ön plana çıkmadığı gerekçesi ile listeye giremedi.

15 ülkeyi içeren listenin kabul görmesi için halkın yüzde 65'ini temsil eden AB ülkelerinin yüzde 55'inin onay onay vermesi gerekiyordu,

Covid-19 salgınını önlemek amacıyla mart ayı ortasından bu yana Avrupa Birliği ülkelerine zorunlu olmayan seyahatler yasaklanmıştı.

Oylama bağlayıcı değil, tavsiye niteliğinde

Avrupa Birliği'nin oylamaya sunduğu liste bağlayıcı değil, tavsiye niteliğinde. Sınır kontrolleri üye ülkelerin sorumluluğu altında bulunuyor.

Üye ülkeler Schengen alanında serbest dolaşımdan dolayı kendi aralarında anlaşmayı kabul etti.

AB ülkeleri için listenin oluşturulması kolay olmadı, bazı ülkeler verilerin güvenirliğini sorguladı.

Yunanistan 15 Haziran'da sınırlarını zaten Çin'e açmıştı

Yunanistan, ekonominin canlanması için 15 Haziran'dan itibaren sınırlarını Çin'e, Güney Kore'ye ve Yeni Zelanda'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye zaten açmıştı.

Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasında ülkelerde son 14 günde tespit edilen yeni koronavirüs vaka sayısı belirleyici oluyor.

Vaka sayısı 100 bin kişide 16'dan az olması gerekiyor

Bunun yanı sıra bu süre içinde vaka sayısındaki eğilim ve her ülkenin salgın ile nasıl mücadele ettiği de büyük önem taşıyor. Son iki haftada kaydedilen yeni vaka sayısının 100 bin kişide 16'dan az olması talep ediliyor.

Avrupa Birliği vatandaşları 13 Mart'tan bu yana ABD'ye giriş yapamıyor. ABD yetkilileri önümüzdeki haftalara bu soruna çözüm üretilmesi gerektiğini belirtiyor.

Editör: İsveç Gündemi