Bazı AB ülkeleri Rus işgaline karşı kullanılmak üzere batı tarafından verilen silahların kullanımını öğretmek için Ukraynalı askerlere bir süredir eğitim veriyordu. 

Reuters'e konuşan bazı diplomatlar AB geneli eğitim programının kapsamı ve yasal çerçevesi konusunun hala belirsiz olduğunu belirtti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell planlar hakkında fazla detay vermezken böyle bir programın Ukrayna toprakları yerine komşu ülkelerinden birinde yapılabileceğini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler ve NATO'da temsilcilerinin de katılacağı zirvede, savunma bakanları ayrıca Rusya'nın askeri varlığının ciddi bir şekilde arttığı Batı Afrika ülkesi Mali'de askıya alınan eğitim programı ve Birleşmiş Milletler'in barış gücü MINUSMA'nın geleceğini tartışacak.

Rus turistlere vize ajandanın başında

Toplantıda dışişleri bakanlarının belki de konuşacağı en önemli konu Ruslar'a Schengen vizesi yasağının getirilip getirilmemesi olacak. AB dönem başkanlığını yürüten Çekya, Rus turistlere AB genelinde vize yasağı uygulanmasını istiyor. Bu öneriyi Baltık ülkeleri de destekliyor.

Fakat Almanya ve Borrell böyle bir adımı AB kurallarına aykırı olacağı ve Rusya'dan kaçmak isteyen muhaliflerin önünü tıkayacağı gerekçesiyle reddediyor.

Öte yandan Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielus Landsbergis AB geneli bir karar çıkmaması halinde Rusya ile kara sınırları bulunan Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Finlandiya'nın turistlerin sınırlardan geçişini engellemek için kendi başlarına hareket edebileceğini söyledi

Landsbergis Rus uçaklara hava sahası kapatıldığı için Rusların Avrupa ülkelerine gidebilmek için ağırlıklı olarak bu beş ülkeden geçtiğini vurguladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de batılı ülkelerden genel bir vize yasağı uygulamasını istemiş ve bu çağrı Moskova'nın tepkisini çekmişti.

Editör: İsveç Gündemi