AFP'ye konuşan Avrupalı yetkililere göre, Almanya, Fransa'nın Doğu Akdeniz bölgesinde askeri varlığını artırmasına sıcak bakmıyor. Bölgede tansiyonun yükselmesini istemeyen Berlin, Ankara'nın yeniden sığınmacılara sınırı açmasından çekiniyor ifadeleri kullanıldı.

AB bakanları, Türkiye'ye karşı alınacak önlemler için AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e yetki verdi.

Borrell, 27-28 Ağustos'ta Berlin'de yapılacak AB toplantısında, ekonomik yaptırımlar dahil Türkiye'ye karşı alınabilecek kararları açıklaması gerekiyor. Fakat olası yaptırımların uygulanması için 27 üye ülkenin onayı gerekiyor.

Yunanistan'ın kışkırtmalarına Fransa destek çıkıyor. AB'de önümüzdeki günlerde nasıl bir tavır sergilenecek merak konusu, ancak Almanya'nın Fransa'nın tavrına sıcak bakmadığı üst düzey Alman yetkililerince de dile getirildi. Macron'un amacına hizmet edilmeyecek gibi görünüyor. Yunanistan'ın son günlerde tansiyonu yükseltmek için çabaladığı görülürken, Türkiye Doğu Akdeniz'deki çalışmalarına devam ediyor.

Belarus'a yaptırım için AB'de ortak tavır var

Bu görüşmenin diğer ana gündem maddesi Belarus'taki tartışmalı seçimler ve protesto eylemleriydi.

AFP'ye konuşan bazı Avrupalı ​​yetkililer, AB'nin Belarus'a yeni yaptırımlar uygulamak için yeşil ışık yaktığını ifade etti.

Hafta sonu yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde, ülkeyi 26 yıldır yöneten Alexandr Lukaşenko'nun yüzde 80 oy oranıyla kazandığının açıklanması muhalefeti sokağa dökmüştü.

Seçimleri geçersiz sayan eylemcilerin şiddet olaylarına dönüşen gösterilerinde 7 bin kadar kişi gözaltına alındı, yüzlerce kişi de yaralandı.

Editör: İsveç Gündemi