Amerika Birleşik Devletleri de Türkiye gibi Avrupa Birliği'ne mecbur olmadıkça seyahat edemeyecek ülkeler arasında bulunuyor.

Listede bulunan ülke sayısı 12'ye düştü

Avrupa Birliği Konseyi tarafından güncellenen listede Cezayir, Avustralya, Gürcistan, Japonya, Kanada, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay ve bazı şartların yerine getirilmesi halinde Çin bulunuyor.

Sınır kontrolü her ülkenin kendi sorumluluğu altında. AB'nin tavsiyelerini şu ana kadar sadece Lüksemburg, Letonya ve Litvanya tam anlamıyla uyguladı. Almanya ise sınırlarını sadece 10 ülkeye açmıştı.

AB kararından kimler muaf tutulacak?

Birçok ülke için kısıtlamalar devam ederken Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri bu durumdan muaf tutulacak.

Bunun yanı sıra Avrupa Birliği ülkelerinde uzun vadeli oturumu olanlar ve aile üyeleri listeden etkilenmeyecek.

Avrupa Birliği ülkelerinde çalışan veya birliğe girmesi gerekliliği bulunan kişiler de kısıtlamalara maruz kalmayacak.

Bu kişiler arasında sağlık personeli, sağlık araştırmacıları, tarım alanında çalışan mevsimlik işçiler, diplomatlar, uluslararası kurumların personeli ve davetlileri, askeri personel, insani yardım çalışanları, transit geçiş yapan yolcular, ailevi sebeplerden dolayı seyahat eden yolcular, denizciler, uluslararası korumaya ihtiyaç duyan kişiler, eğitim amacıyla seyahat eden üçüncü ülke vatandaşları ve yüksek vasıflı üçüncü ülke çalışanları bulunuyor.

1 Temmuz'da Türkiye, ABD, Brezilya, Rusya, Hindistan ve İsrail vatandaşları da "güvenilir" ülke olarak ön plana çıkmadığı gerekçesi ile listeye girememişti.

Editör: İsveç Gündemi