Rusya'nın Ukrayna işgali ile birlikte AB ülkelerinde eleştirilere konu olan birçok yaptırım uygulanıyor.

Edinilen bilgilere göre, F1 sürücüsü Mazepin daha önce Londra'da Buckingham Sarayı'ndan sonra ikinci en büyük ev olan ve 300 milyon sterlinlik bir malikanesi bulunuyor.

Formula 1 pilotunun Haas F1 takımıyla Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında sözleşmesi feshedildi.

Guardian'ın haberine göre Rus gübre milyarderi Andrey Guryev de yaptırımlara maruz kaldı.

2015 yılında, Londra'nın kuzeyindeki Highgate'de 25 yatak odalı bir mülk olan Witanhurst'un sahibi olduğu bir offshore şirketinin lehtarı olduğunu açıkladı.

Guryev, fosfat bazlı gübrelerde dünyanın önde gelen prosedürleri arasında yer alan PJSC PhosAgro'nun yönetim kurulu başkanı ve CEO'su olması nedeniyle AB tarafından yaptırım uygulananlar listesine eklendi.

Yaptırımlar listesinde yer alan girişte, "Kırım'ın ilhakından ve Ukrayna'nın istikrarsızlaştırılmasından sorumlu olan Rusya Federasyonu hükümetine önemli bir gelir kaynağı sağlayan ekonomik sektörlerde yer alıyor" ifadesi yer alıyor.

Son zamanlarda, AB ülkelerindeki yetkililer 160 Rus vatandaşına daha kısıtlayıcı önlemler getirmeye karar verdi.

Bu bağlamda, Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, listenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in rejimini desteklemede önemli rol oynayan kilit kişileri ve aile üyelerini içerecek şekilde genişletildiğini vurguladı.

"Putin rejimini desteklemede önemli bir ekonomik role sahip olan ve sistemden finansal olarak yararlanan diğer kilit kişileri ve aile üyelerini bugün yaptırım listemize ekliyoruz. Artık varlık dondurma ve seyahat yasaklarına tabiler" ifadelerine yer veren Borrell'den yapılan açıklamada, mesajımız net: Ukrayna'nın işgalini sağlayanlar, eylemlerinin bedelini ödüyor dedi.

Buna ek olarak konsey, yeni listenin Rusya'nın ekonomik sektörü için büyük önem taşıyan, Rusya'ya önemli bir gelir kaynağı sağlayan ve ağırlıklı olarak metalurji, tarım, ilaç, telekom ve dijital endüstrilerle uğraşan 14 oligark ve önde gelen iş adamlarından oluştuğunu vurguladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Avrupa ülkelerinin yaptırımlar ve diğer kısıtlamalar getirmesine neden oldu. Ayrıca Avrupa Birliği ülkeleri de Rusya'dan gelen havayollarının kendi hava sahalarına girmesini yasakladı.

Ayrıca Ukrayna'nın komşu ülkeleri, Rusya'nın işgali sonrası savaştan kaçan Ukrayna'dan çok sayıda mülteci almaya devam ediyor.

Editör: İsveç Gündemi