3 Şubat Perşembe günü açıklanan bir teklifte AB Komisyonu, bloğun COVID Sertifikasının verilmesi ve kullanılmasına ilişkin Yönetmelikte bazı sınırlı değişiklikler önerirken, aynı şeyin bir yıl daha yürürlükte kalmasını teklif etti.

Komisyon, teklifle ilgili olarak yayınlanan bir basın açıklamasında, "Avrupa Komisyonu, AB Dijital COVID Sertifikasını 30 Haziran 2023'e kadar bir yıl uzatmayı teklif ediyor. Komisyon, Avrupa Parlamentosu ve Konseyin yasama prosedürünü mevcut Yönetmelikten önce zamanında sonuçlandırabilmesini sağlamak için bugün teklifi kabul ediyor" denildi.

Aynısı, epidemiyolojik durumun evrimine daha iyi uyum sağlamak için Yönetmelikte yapılması gereken değişiklikler olarak aşağıdakileri de listeler:

- COVID-19 testlerine olan yüksek talep nedeniyle laboratuvarlarda yapılan antijen testlerinin sertifika verilebilecek testler olarak dahil edilmesi.

- AB vatandaşı dozları farklı Üye Devletlerde almış olsa bile, doğru sayıda COVID-19 aşı dozunun sertifikalara dahil edildiğinden emin olmak.

- Bu tür aşıların daha da geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla yeni COVID-19 aşıları için denemelere katılanlara sertifika verilmesi.

Aynı zamanda, AB Komisyonu, AB Dijital COVID Sertifikalarının yerel amaçlarla kullanılmasının Üye Devletler tarafından kendi bölgeleri için karar verilmesi gereken bir konu olmaya devam ettiğini vurgulamaktadır. Komisyon ayrıca, sertifika Yönetmeliğinin, belgenin bu amaçlarla kullanılmasını öngörmediğini veya engellemediğini de vurgulamaktadır.

Komisyon basın açıklamasında, "Bir Üye Devlet, yerel amaçlar için bir COVID-19 sertifikası sistemi kurduğunda, AB Dijital COVID-19 sertifikasının da bu amaçlar için tamamen kabul edilmesini sağlamaya devam etmelidir" denildi.

Ayrıca Üye Devletleri, yerel amaçlar için kullanılan sertifikaların geçerliliğini AB düzeyinde seyahat amaçları için belirlenen geçerlilik süresiyle uyumlu hale getirmeye teşvik eder.

Değişikliklerin, sertifikaya ilişkin Yönetmeliğin süresinin sona ereceği bu yıl 30 Haziran'dan önce uygulanabilmesi için Komisyon, AB Parlamentosu ve Konseyi'ni öneriyi bir an önce kabul etmeye çağırdı.

Komisyon, önümüzdeki ayın sonuna kadar AB Dijital COVID Sertifika Yönetmeliği hakkında ikinci bir rapor yayınlayacak. İlk rapor Ekim 2021'de yayınlandı.

Editör: İsveç Gündemi