Dün Brüksel'de bir araya gelen İngiliz Başbakan Boris Johnson ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, pazar günü "kesin bir karar" alacakları vaadiyle müzakerelere dört gün daha süre tanıdı. Üç saat süren yemekte Brexit'i masaya yatıran ikili, kararın haftasonu alınacağını temkinli bir tonla dile getirip "büyük fikir ayrılıklarının sürdüğünü" vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, konuya ilişkin açıklamasında "Çözülememiş hususlarla ilgili ilginç ve hararetli bir görüşme gerçekleştirdik. Birbirimizin pozisyonunu anlıyoruz, birbirinden çok uzaklar" ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisi'den yapılan açıklamada da, "İki taraf arasında çok büyük görüş ayrılıkları var ve bunların giderilip giderilemeyeceği hala belirsiz." denildi.

31 Ocak'ta Avrupa Birliği'nden resmen ayrılan ancak geçiş süreci boyunca mevcut AB kurallarına uymayı sürdüren Birleşik Krallık, 31 Aralık'ta birlikten fiilen de ayrılarak Brexit dosyasını kapatacak.

Özellikle ticaret, balıkçılık ve sınır kontrolleri gibi konularda orta yolu bulmak için yapılan pazarlıklar yaklaşık dört yıldır sürüyor.

Tarafların yıl sonuna kadar el sıkışmaması halinde Birleşik Krallık, Avrupa Birliği'den anlaşmasız bir şekilde ayrılmış olacak. Bu durumda, 31 Aralık sonrasında ticari ilişkiler Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yürütülecek.

Editör: İsveç Gündemi