Avrupa Birliği Konseyi, son tavsiyesinde COVID-19 önlemlerinin seyahat edenlerin menşe ülkelerinin durumundan ziyade aşı durumlarına göre uygulanması gerektiğini önerdi.

Ancak enfeksiyon vakaları hızla arttığından, özellikle temel COVID-19 giriş kurallarını karşılayamayan kişiler için koyu kırmızı listede yer alan ülkelerden gelen yolculara daha katı kuralların uygulanması gerektiği vurgulandı.

"Üye devletler, virüsün çok yüksek seviyelerde dolaştığı koyu kırmızı bölgelere ve bu bölgelerden seyahatle ilgili önlemler almalıdır. Konsey, özellikle, zorunlu olmayan tüm seyahatleri caydırmalı ve aşı veya iyileşme sertifikasına sahip olmayan bu bölgelerden gelen kişilerin, ayrılmadan önce testten geçmelerini ve varıştan sonra karantinaya almalarını talep etmelidir" denildi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yapılan son harita güncellemesi, Polonya ve Romanya'daki bazı bölgeler hariç tüm Üye Devletlerin şu anda koyu kırmızı listenin bir parçası olduğunu gösteriyor.

Ocak ayının başından bu yana artan COVID-19 enfeksiyon vakalarını kaydettikleri için bu tür bir sınıflandırma yapıldığı bildirilmişti.

Bu nedenle, Konseyin tavsiyesi doğrultusunda, tüm AB ülkelerinden aşılanmamış ve iyileşmemiş yolcular, diğer Üye Devletlere ulaşırken giriş öncesi test ve karantina kurallarına uymalıdır.

Öte yandan, halihazırda aşılanmış veya COVID-19 hastalığından kurtulmuş kişiler, sertifikalarının varış ülkelerinin geçerlilik kurallarına uyması koşuluyla AB içinde kolaylaştırılmış kısıtlamalar altında seyahat edebilecektir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verileri, tüm AB ülkeleri arasında Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve Hollanda'nın en yüksek enfeksiyon oranlarını bildirdiğini gösteriyor.

Fransa, son yedi günde 2.473.371 yeni vaka kaydetti. Aynı dönemde İtalya 1.164.170 yeni vaka bildirdi, İspanya 642.739 yeni vaka bildirdi, Almanya 918.545 vaka bildirdi ve Hollanda 386.521 vaka bildirdi.

Ülkelerin çoğu şu anda virüsten yüksek oranda etkilendiğinden, süresi dolan aşı kartlarına sahip kişiler için AB içinde seyahatin daha da zorlaşması bekleniyor. Üye Devletlerin çoğu, aşı geçişlerinin geçerliliğini kısaltacaklarını zaten duyurdular.

Editör: İsveç Gündemi