Seyahat izninin Mayıs 2023'te tam olarak faaliyete geçmesi planlanmıştı. Ancak AB Komisyonu herhangi bir uyarı veya resmi açıklama yapmadan tarihi Kasım 2023 olarak güncelledi.

"ETIAS'ın Kasım 2023'te faaliyete geçmesi bekleniyor" diyen Komisyon, Göç ve İçişleri kapsamındaki ETIAS ile ilgili bilgilendirme sayfasındaki bilgileri güncelledi.

ETIAS'ın lansman tarihindeki son değişiklik ve bunun arkasındaki nedenlerle ilgili AB Komisyonu şu ana kadar herhangi bir bilgi vermedi.

ETIAS, Amerikalılar, İngilizler, Arnavutlar, Avustralyalılar, Kanadalılar ve daha fazlası dahil olmak üzere 60'tan fazla dünya ülkesinden 1,4 milyardan fazla yolcunun AB ülkelerine seyahat etmeden önce alması gereken bir seyahat iznidir. Ülkeleri AB ile vizesiz bir düzenlemeye sahip olduğundan, bu gezginler şu anda AB'ye vizesiz seyahat edebilirler.

Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) geçen yılın sonunda yayınlanan bir basın açıklamasında, "Dünya çapında 60'tan fazla ülkeden yaklaşık 1,4 milyar insan Avrupa Birliği'ne vizesiz seyahatten yararlanıyor" dedi.

Plan ilk olarak 2022'de yürürlüğe girecekti ve daha sonra bu yılın sonuna ertelendi. Daha sonra, bu şartın seyahat edenler için zorunlu hale geldiği tarih 1 Mayıs 2023'e ertelendi ve şimdi aynı süre, önceden haber verilmeksizin veya böyle bir hareketin arkasındaki sebepler olmaksızın altı ay daha, 23 Kasım'a ertelendi.

Bu gereklilik, özellikle birçok kişinin ETIAS'ın seyahat vizesine eşit olduğuna inandığı eski AB üyesi Birleşik Krallık'ta çok sayıda eleştiriye yol açtı. Aslında, ETIAS vizeden daha farklı olamazdı, çünkü onu alması gereken yolcuların sadece çevrimiçi olarak kısa bir form doldurmaları ve pasaportlarının taranmış halini yüklemeleri yeterli olacak. Bir ETIAS ücreti sadece 7 €'dur ve çevrimiçi olarak ödenir. Bir AB büyükelçiliğinde randevu alma veya biyometri sağlama zorunluluğu yoktur.

İngilizlerin çoğunluğu ETIAS'ın kendileri için biraz aşırı olduğunu düşünse de, bazı seyahat uzmanları aynı şeyin AB ve İngiltere arasındaki sınırlardaki gecikmeleri azaltacağına inanıyor.

ETIAS'a sahip olmak, tüm bilgileri ETIAS'larında mevcut olacağından, İngilizlerin şu anda girdikleri bazı kontrolleri atlayabilecekleri anlamına geliyor.

İngiltere de Elektronik Seyahat İzni olarak adlandırılacak benzer bir program üzerinde çalışıyor ve aynı program her yıl yaklaşık 30 milyon başvuruyu işleyecek. Diğer dünya ülkeleri de bu tür planlara sahiptir; burada yaklaşık 40 dünya ülkesinden seyahat edenlerden ülkeye turizm ve iş amaçlı vizesiz seyahat etmek için kısaca ESTA olarak bilinen bir Elektronik Sistem Seyahat İzni almalarını isteyen sistemdir buna ABD dahil.

Editör: İsveç Gündemi