İngiliz günlük ulusal gazetesi The Times'a göre, AB, "başvuru sahiplerini, sitelerinin bir ETIAS başvurusu yapmak için resmi kanal olduğuna inandırmaya yönelik yanlış yönlendirme girişimleri" olabileceği korkusunun ardından bir kılavuz yayınladı .

The Times'a göre kılavuzda, "Bu, ticari aracı tarafından alınan ek ücretin başvuru sürecinin zorunlu bir parçası olduğu konusunda yanlış bir izlenim verebilir" diyor.

Edinilen bilgilere göre, Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri, Avrupa ETIAS'ın Amerika'daki eşdeğeri olan Elektronik Sistem Seyahat İzni (ESTA) almak isteyen başvuru sahipleri için aracı olduklarını iddia eden web siteleri ile yıllardır aynı sorunla karşı karşıya kalıyor.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma dairesi, ABD vize muafiyeti ülkelerinden gelen uluslararası yolcuları yanıltarak bunların resmi ABD hükümeti web siteleri olduklarını düşünmeye sevk etmeyi amaçlayan web siteleri ve e-posta dolandırıcılıkları konusunda birkaç kez uyarıda bulundu.

Ajans uyarılardan birinde, "ABD Gümrük ve Sınır Korumasındaki (CBP) memurlar, yabancı yolcuların Elektronik Seyahat İzni Sistemine (ESTA) başvurmalarına yardımcı olduğunu iddia eden artan sayıda üçüncü taraf site fark etti ."

Bir ETIAS almak için kişilerin yalnızca henüz yayınlanmayan ancak AB'nin bunun  "Europa.eu" etki alanı altında olacağını onayladığı resmi web sitesine gitmesi yeterli olacaktır. Seyahat edenler, basit bir form doldurarak ve 7 € ücret ödeyerek ETIAS'a başvurabilecekler. Tüm sürecin toplamda yaklaşık on dakika sürmesi bekleniyor.

Sistemin Mayıs 2023'te yürürlüğe girmesi gerekiyordu ancak şimdi  AB, ETIAS'ın lansmanını Kasım 2023'e erteledi. AB kurumlarının hedeflerine zamanında ulaşamaması nedeniyle geçmişte birkaç kez aynı şey olduğu gibi, bu ETIAS'ta ilk kez olmuyor.

Editör: İsveç Gündemi