AB, AstraZeneca firmasına yeni tip koronavirüs aşılarının tedarikinde yaşanan gecikmeden ötürü tepki gösterdi.

AB'nin bu hafta içinde acil kullanım onayı vermesi beklenen AstraZeneca-Oxford aşısının tedarikinde de daha onay gelmeden kesintiler olacağı açıklandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AstraZeneca CEO'su Pascal Soriot ile telefonda görüşerek aşının geliştirilmesi için "yatırım" yaptıklarını ve şirketin sözleşmeye uymasını beklediklerini iletti.

'AB için bu yeni takvim kabul edilemez'

AB Komisyonunun Sağlıktan Sorumlu Üyesi Stella Kyriakides, AB'nin AstraZeneca aşısının geliştirilmesine ve üretimine ön finansman sağladığını, bu yatırımın geri dönüşünü görmek istediklerini vurgulayarak, "AB için bu yeni takvim kabul edilemez" dedi.

Kyriakides, "AB, AstraZeneca tarafından nerede kaç doz aşının üretildiğini ve bunların kime teslim edildiğini tam olarak bilmek istiyor" ifadesini kullandı.

Kyriakides açıklamasının devamında, "AB, inceleme yapılmasını, ön finansman sağlanan dozların bir an önce teslim edilmesini ve sözleşmenin tam olarak yerine getirilmesini istiyor" diye konuştu.

Aşı onayı için EMA'ya başvuru yapılmıştı

Oxford Üniversitesinin İngiliz İsveç ilaç firması AstraZeneca ile geliştirdiği aşı onayı için EMA'ya başvuru yapılmıştı. Söz konusu aşının AB onayının ise ocak sonunda çıkması bekleniyor.

AB'de şu ana kadar onay alan BioNTech ve Pfizer ile Moderna tarafından geliştirilen aşılar, Aralık 2020'den beri halka yapılıyor.

AB Komisyonu, bugüne kadar aşı geliştiren şirketlerle üye ülkeler adına yaptığı 6 sözleşmeyle yaklaşık 2,3 milyar doz alabilecek konuma geldi.

AB, opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 160 milyon doz aşı almak için sözleşme imzaladı ancak AB ülkelerinde aşılamaların yavaş ilerlediği eleştirileri yapılıyor.

Bu hızda gidilirse hedefi tutturmak 3 yılı bulabilir

Aşı tedarikindeki sıkıntılardan dolayı aşılamalar bugünkü hızla devam ederse yetişkin Avrupa nüfusunun yüzde 70'ini aşılama hedefini tutturmak yıllar alacak.

Şu andaki hızda eylül ayına kadar 450 milyon nüfuslu AB ülkelerinde yaşayanların sadece yüzde 15'inin aşıya erişimi olabilecek. AB'nin önerdiği hedefin tutturulması ise 2024'ün mart ayını bulacak.

Hedefe ulaşabilmek için AB'nin aşılama hızını en az 5 kat artırması gerekecek. Tek tek ülkelerdeki aşılama hızları hesaplandığında Bulgaristan'ın aynı hızda devam etmesi halinde halkın aşılanması 2040 yılını bulabilecek. Bu nedenle hedefe ulaşmak için Bulgaristan'ın aşılama hızını 29 kat artırması gerekiyor. Bu oranın Letonya için 17, İtalya için 10 ve Macaristan için 9 olması gerektiği hesaplanıyor.

AB'den ayrılan İngiltere'nin ise aynı hızla devam etmesi halinde yetişkin nüfusunun yüzde 83'ünü yaz sonuna kadar aşılamış olabileceği öngörülüyor.

Editör: İsveç Gündemi