Edinilen bilgilere göre, yaptırımların Rus oligarkları ve politikacıları ile Belarus'ta bulunan bankaları etkileyeceği düşünülüyor.

Reuters'e göre, yaptırım taslağı AB yürütme organı tarafından onaylandı. Bununla birlikte, kısıtlayıcı önlemlerin hala tartışılması ve ardından resmi olarak ilan edilmesi gerekiyor.

Aynı şey, taslak paketin SWIFT bankacılık sisteminin bir parçası olan üç Belarus bankasına yasak getireceğini ortaya koydu. Buna ek olarak, diğer bazı oligarklar ve Rus milletvekilleri de AB'nin kara listesine ekleniyor.

Konsey şimdiye kadar toplam 680 Rus vatandaşına yaptırım uyguladı. Önlemler arasında varlıkların dondurulması ve fonların kendilerine sağlanmasının yasaklanması yer alıyor. Ayrıca yaptırımlar arasında seyahat yasağı da yer alıyor. Bu, kısıtlayıcı önlemlere tabi olan herkesin AB topraklarına giremeyeceği veya buradan geçemeyeceği anlamına gelir.

Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugüne kadar Rus kişi ve kuruluşlarına uygulanan kısıtlamalar hakkında yorumda bulundu. rejimin yanı sıra sistemden finansal olarak yararlananlar.

Belarus'a gelince, Konsey şu ana kadar 702 kişi ve 53 kuruluşa önlem aldı. Benzer şekilde, Belarus vatandaşları da mal varlıklarının dondurulmasına ve seyahat yasağına tabidir.

Konsey'e göre, Belarus vatandaşları ve kuruluşlarına karşı yaptırım kararı, kişi ve kuruluşların, Belarus'un Rusya'nın Ukrayna işgaline dahil olmasına yol açan karar alma ve stratejik planlama süreçlerine katkıda bulunmaları nedeniyle alındığı biliniyor.

Borrell geçen hafta yaptığı açıklamada, "Beyaz Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden sebepsiz ve haksız askeri saldırganlığa katılımının bedeli yüksek olacak" dedi.

Konsey, Belarus'un Rus askeri personelinin, tanklarının ve diğer ağır silahların taşınmasına izin verdiğini açıkladı. Ayrıca, aynı zamanda Rus askeri uçaklarına yakıt ikmali noktaları sağlıyor ve ülkede silah ve askeri teçhizat depoluyor.

Konsey, bu tür eylemleri dikkate alarak, Belarus'un askeri, savunma, güvenlik ve teknolojik gelişimine katkıda bulunmak için kullanılabilecek teknolojinin ihracatına daha fazla kısıtlama getirdi.

Konsey, kara listeye eklenecek Rus bireyleri ve Belarus bankalarına uygulanacak yaptırımları henüz açıklamadı.

Editör: İsveç Gündemi