AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Belarus konusunda 9 Ağustos'ta yapılan seçimlerin adil ve özgür olmadığı, seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle bu ülkenin yöneticilerine yaptırım uygulama kararı aldıklarını söyledi.

Yaptırım listesinde yaklaşık 40 kişi bulunduğunu belirten Michel, bu kişiler arasında Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun olmadığını ve yaptırımlara ilişkin teknik hazırlıkların 2 Ekim'de yapılacağını bildirdi.

Lukaşenko'nun yaptırımların bir sonraki aşamasında hazırlanacak listeye eklenebileceği öğrenildi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Lukaşenko ilk yaptırım listesine alınsaydı Belarus ile diyalog yolları kapanabilirdi." dedi.

Öte yandan liderler, Belarus'ta özgür ve adil yeni seçimlerin yapılması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, başta Doğu Akdeniz'deki durum ve Türkiye ile ilişkiler ile Belarus konusu olmak üzere çeşitli gündem maddelerini ele almak için Brüksel'de bir araya geldi. Liderler Belarus konusunda süren yaklaşık 6 saatlik görüşmeler sonucunda Kıbrıs'ı ikna etti. Kıbrıs ve Yunanistan ile sıkı bir dayanışma gösteren AB, Türkiye'nin Kıbrıs ya da Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi halinde aralık ayında Ankara'ya ambargo uygulanabileceği mesajını verdi.

Editör: İsveç Gündemi