AB İstatistik Ofisi Eurostat'a göre, Avrupa Birliği'nde tüm nüfusun yüzde 21,7'sini temsil eden yaklaşık 95,4 milyon insan 2021 yılında yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaydı.

Eurostat tarafından sağlanan en son veriler, bunun, yoksulluk ve sosyal dışlanmanın üç riskinden en az birini yaşayan ailelerde yaşadıkları anlamına geldiğini de ortaya koydu.

Eurostat ayrıca, 2021'in, blok nüfusunun yüzde 21,6'sını oluşturan 94,8 milyon insanın yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olduğu 2020'ye kıyasla bu sayılarda artış olduğunu kaydetti.

Bu tür veriler ayrıca, 2021'de AB'de yoksulluk veya sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya olan toplam 95,4 milyon insanın, yaklaşık 5,9 milyonunun veya toplam nüfusun yüzde 1,3'ünün, üç yoksulluk riskinin de yaşandığı hanelerde yaşadığını göstermektedir ve aynı anda sosyal dışlanmaya maruz kalmıştır.

Hazırlanan raporda: "AB'de hem yoksulluk riski altında hem de iş yoğunluğunun çok düşük olduğu (ancak maddi ve sosyal açıdan ciddi biçimde yoksun olmayan) bir hanede yaşayan 12,2 milyon insan vardı; 8,5 milyon kişi yoksulluk riski altındaydı ve aynı zamanda ciddi maddi ve sosyal yoksunluk içindeydi (ancak çalışma yoğunluğunun çok düşük olduğu bir hanede değil); yaklaşık 2,0 milyon kişi çok düşük iş yoğunluğuna sahip hanelerde yaşarken ciddi maddi yoksunluk yaşıyor (fakat yoksulluk riski altında değildi)," ifadeleri yer alıyor.

Aynı kaynak, 2021'de AB'de 73,7 milyon kişinin yoksulluk riski altında olduğunu, 27,0 milyon kişinin ise ciddi şekilde maddi ve sosyal olarak yoksun bırakıldığını vurguladı. Bu arada, 29.3 milyon kişi daha düşük iş yoğunluğuna sahip bir ailede yaşıyordu.

Yoksulluk ve sosyal dışlanma riskinin en yüksek olduğu ülkeler ise şöyle:

  • Romanya, yüzde 34
  • Bulgaristan yüzde 32
  • Yunanistan ve İspanya yüzde 28

Öte yandan, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaki insanların en düşük yüzdeleri yüzde 11 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 13 ile Slovenya ve yüzde 14 ile Finlandiya'da kaydedildi.

Cinsiyet yelpazesine bakıldığında, 2021'de AB'de yoksulluk veya sosyal dışlanma riski yüzde 22,7 ile kadınlar için yüzde 20,7 ile erkeklere kıyasla daha yüksekti.

Bu arada, yaşa göre analiz edildiğinde, AB'de 2021'de en yüksek yoksulluk veya sosyal dışlanma riski yüzde 27,3 ile 18-24 yaş arasındaki gençler için kaydedilirken, en düşük risk yüzde 19,6 ile 65 yaş ve üstü kişiler için kaydedildi.

Ayrıca, 2021'de, AB'de bağımlı çocuklara sahip hanelerde yaşayan insanların beşte birinden veya yüzde 22,5'inden fazlası yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaydı ve bu oran, bağımlı çocuğu olmayan haneler arasındaki yüzde 20,9'a tekabül eden yüzdeye yakındı.
 

Editör: İsveç Gündemi