İsveç'in başkenti Stockholm'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Hakkı Emre Yunt'un ev sahipliğinde Büyükelçilik binasında gerçekleşen etkinliğe, Askeri Ataşe Albay Metin Demirkıran, Turizmi Müşaviri Sadettin Taşçı, Eğitim Müşaviri Burak Gül, Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) İsveç Başkanı Özer Eken, İsveç Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Atak, Botkrka Türk Kültür Derneği Başkan İsmail Zengin ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan törende konuşan Büyükelçi Yunt, FETÖ hain darbe girişiminin 4. yıldönümü olduğunu söyledi.

Yunt, "FETÖ yeni nesi bir terör örgütü olarak eğitim ve dini değerleri kullanarak sinsice darbe girişiminde bulundu. Milletimiz ve devletimizin mücadelesi ile bu terör örgütüne gerekli cevabı verdi'' dedi.

Programda İsveç Ülkücü Ocakları Başkanı Sinan Atak ve Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) İsveç Ekonomi Birim Başkanı Uğur Yıldız birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 15 Temmuz gecesine ilişkin hazırlanan videonun gösterildiği etkinlikte, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Rinkeby Ulu Camisi görevlisi İhsan Çakmak, tüm şehitler için Kur'an-ı Kerim okuduktan sonra dua etti.

Atina

Türkiye'nin Atina Büyükelçiliğinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Atina'daki etkinlikte şehitler için saygı duruşu ve 15 Temmuz gecesinde yaşananların anlatıldığı video gösteriminin ardından bir konuşma yapan Büyükelçi Burak Özügergin, 15 Temmuz hain darbe girişiminin hüsrana uğratılmasının 4'üncü yıl dönümünde, bu kalkışmayı engellemek için canlarını feda eden 251 şehidi anmak üzere toplandıklarını söyledi.

Özügergin, FETÖ terör örgütünün devletin ele geçirmek amacıyla birçok alanda sinsi faaliyetler sürdürdüğünü, gizli faaliyetleri ifşa olduktan sonra milletin silahını millete doğrulttuklarını anlattı.

Atina'ya iş birliği çağrısı

Darbe girişimi sonrası helikopterle Dedeağaç'a kaçan 8 darbeci asker ile eski ordu mensupların Türkiye'ye iadesi için Yunan tarafına iş birliği çağrısını sürdüreceklerini kaydeden Özgügergin, "Buna karşın Yunan makamlarının bilinen tutumu nedeniyle, bu konuda şimdilik bir ilerleme sağlanamadı. Kendisi de darbelere maruz kalmış komşumuzdan, bu konuda daha somut iş birliği beklentimizi ısrarla takip edeceğiz." şeklinde konuştu.

Yunanistan'ın darbecilere karşı tutumu

Törenin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Özügergin, Yunan adalet sisteminin başta 8 darbeci asker olmak üzere, bazı eski ordu mensupları ve Türk adaletinden kaçan şüphelilerin bu ülkeye gelmesine yol açtığını söyledi.

Özügergin, FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin mensuplarının Yunanistan sokaklarında rahatlıkla terör propagandası yapabildiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Beş yıl önce Sakız Adası'nda bir tanksavar güdümlü füze (ATGM) ile yakalanan DHKP-C üyeleri ve destekçileri, geçtiğimiz Mart ayında, aralarında yine benzer bir silah sistemi de dahil olmak üzere büyük bir cephanelikle Atina'daki Büyükelçilik binamızın sadece birkaç yüz metre ötesinde yeniden yakalandılar. Kusura bakmayın ama 'düşmanımın düşmanı dostumdur' düsturu uluslararası ilişkilerde sağlıklı bir yaklaşım olamaz."

Ayasofya açıklaması

Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin soruları yanıtlayan Özgügergin, Ayafofya'nın Türk-Yunan, Türkiye-Avrupa veya dinler arası bir sorun olarak görmediklerini belirterek, "Aslında, konuyu Türkiye ile Yunanistan arasında ya da Türkiye ile Avrupa arasında ikili bir sorun olarak ya da daha kötüsü, bir dinler ya da medeniyetler çatışması olarak çerçevelemek doğru olmayacaktır." şeklinde konuştu.

Ayasofya'nın bundan önce nasıl korunduysa aynı şekilde korunmaya devam edeceğini kaydeden Özügergin, "Biz Türkler zengin bir kültürel koruma geleneğine ve deneyimine sahip bir milletiz. Yoksa Ayasofya nasıl 567 yıl boyunca korunabilir ve bugünlere gelebilirdi? Biz bunca yüzyıl birileri bize dayattı diye mi bu eseri ve içindekileri koruduk? Hassasiyetlere saygı göstermeye ve doğru olanı yapmaya devam edeceğimizden emin olabilirsiniz. Ama biz de bunun karşılığında komşumuz Yunanistan'dan saygı bekliyoruz." İfadelerini kullandı.

İtalya ve Belçika'da 15 Temmuz törenleri

Türkiye’nin Roma Büyükelçiliğinde Büyükelçi Murat Salim Esenli'nin ev sahipliğinde düzenlenen törene, Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş’ın yanı sıra büyükelçiliğe bağlı müşavirlikler ve ilgililer katıldı.

15 Temmuz şehitleri için bir dakikalık saygı duşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Büyükelçi Esenli, FETÖ’nün planlandığı ancak her kesimden vatandaşın mücadelesiyle akim bırakılan 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşenleri rahmetle, gazileri minnetle andığını belirtti.

15 Temmuz FETÖ terör örgütünün devlete yönelik büyük tehlikeyi ortaya koyduğunu ifade eden Büyükelçi Esenli, "Bu tehdidin bertaraf edilmesinde en büyük pay, kendi iradesi üzerinde bir güç tanımadığını, devletini ve demokratik kazanımlarını korumak için hayatını vermeye hazır olduğunu ortaya koyan halkımızdır. Halkımızın liderleriyle bütünleşen kararlı ve fedakarca duruşu, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nın tüm cephelerinde olduğu gibi kendisini demokrasimizin savunmasında da bu vesileyle göstermiştir." ifadesini kullandı.

Murat Salim Esenli, yapılan mücadeleyle FETÖ’nün yurt içindeki yapısının giderek zayıflamasıyla örgütün yeni bir stratejiyle yurt dışı faaliyetlerine ağırlık verdiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bu nedenle, Türkiye dışındaki FETÖ yapılarıyla mücadelemiz daha fazla önem kazanmıştır. FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasıyla mücadele Bakanlığımızın ve tüm kuruluşlarımızın en öncelikli gündem maddelerinden biri olmayı devam etmektedir. Uzun soluklu olduğunu bildiğimiz FETÖ’nün yurt dışındaki yapılanmasına yönelik çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülecektir."

Şehitler için gökyüzüne 251 kırmızı beyaz balon

Türkiye'nin Belçika Anvers Başkonsolosluğunda düzenlenen törende ise şehitler anısına gökyüzüne 251 beyaz ve kırmızı balon bırakıldı.

Törende konuşan Türkiye’nin Anvers Başkonsolosu Korkut Tufan, "15 Temmuz’da Türk halkı demokrasisine, vatanına ne kadar bağlı olduğunu göstermiş, Türkiye’yi büyük bir karanlığın pençesine düşmekten kurtarmıştır." ifadesini kullandı.

Tufan, darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün hem Türkiye hem de birçok uluslararası kuruluş tarafından terör örgütü ilan edildiğini anımsattı.

FETÖ’cülerin yurt dışında başka bir algı oluşturmaya çalıştığını anlatan Tufan, "Burada mücadele hepimize düşüyor." diye konuştu.

Yeni Delhi'de 15 Temmuz anma etkinliği gerçekleştirildi

Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, elçilik çalışanları ve Yeni Delhi’deki Türk vatandaşları katıldı.

"Bugün vatanımıza uzanan ellerin kendilerini 'dost', 'müttefik' gibi süslü ama içi boş sıfatlarla bildiğimiz ülkelerin yönetimlerine ait olduğunu unutmayalım." değerlendirmesinde bulunan Torunlar, şu ifadeleri kullandı:

"Unuttuğumuz anda ne Ege ve Akdeniz’de ayağımızı suya sokabiliriz, ne masmavi göklerimizde keyfimizce uçabiliriz. Tablo ortadadır. 15 Temmuz’un şimdilik kendisini Türk adaletinden kaçırabilmiş artıklarına kucaklarını gözümüzün içine baka baka hayasızca açma cüretini sergilemeye devam etmekte hiçbir beis görmeyen bu sözde dost ve müttefikler, başta FETÖ olmak üzere kah PKK, kah DEAŞ gibi maşalarıyla hala ortalıkta cirit atabilmektedirler." 

Hindistan'ın Türkiye'ye desteği

Hindistan'ın Türkiye'ye desteğinden övgüyle söz eden Torunlar, "Görevlerimiz gereği ömrümüzün kıymetli bir dönemine damga vuran Hindistan, “müttefikimiz olmasa da” her vesileyle vurguladığım gibi 15 Temmuz’un hemen ertesinde Türk demokrasisine desteğini Başbakan Narendra Modi’nin şahsında sergilemekten çekinmemiştir. Bizzat tanığı olduğum bu desteği hiçbir zaman unutmam mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Torunlar, 2016’dan önce dünyanın yaklaşık 160 ülkesinde pervasızca faaliyet gösteren FETÖ uzantılarının artık Hindistan’da eskisi kadar huzur içinde olmadıklarını ve sayılarının da önemli ölçüde azaldığını belirterek, bu uzantıların büyük ölçüde iş göremez hale düştüğünü ve Hindistan'ın, uluslararası kuruluşlarda da FETÖ’nün ayak izinin temizlenmesinde Türkiye ile el ele verdiğini kaydetti. 

Yeni Delhi Büyükelçiliği’nin akredite olduğu Nepal ve Maldivler’de de FETÖ'nün artık başını kaldıramaz noktaya geldiğine işaret eden Torunlar, "Terörist uzantıları dost Butan’a ise zaten hiç adım atamamışlardır." dedi.

Moskova

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliğinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemleri çerçevesinde yapılan törene Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, iş insanları ve Türk vatandaşları katıldı.

Büyükelçilik binası içerisinde Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin 15 Temmuz gecesi yaşananları anlattığı fotoğraflar sergilendi.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, yaptığı konuşmada, hain darbe girişiminden bu yana geçen 4 yıl içerisinde devletin temel önceliklerinden birinin yurt içinde ve yurt dışında FETÖ ile mücadele olduğunu hatırlattı.

Terör örgütü FETÖ’nün hala yurt dışında çöreklendiği toplumlarda kamuoyunu Türkiye’ye karşı kışkırtmaya çalıştığını belirten Samsar, “Bu örgüte kapılarını uzun süre önce kapatan Rusya Federasyonu’nun haklı mücadelemizi anladığını ve bu konuda bize gereken desteği verdiğini memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

15 Temmuz gecesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak Türk demokrasisine desteğini ve darbe teşebbüsüne tepkisini dile getirmesinin çok önemli bir mesaj olduğuna dikkati çeken Samsar, “Rusya Federasyonu’nun bu konuda açık tavır almasını takdirle karşıladık. Önümüzdeki dönemde Rus dostlarımızın bu örgütle ilişkisi bulunan kişi ve kuruluşlara karşı aynı tutumu devam ettirmesini temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği İçişleri Müşaviri Mustafa Yılmaz da FETÖ terör örgütünü anlatan detaylı bir konuşma yaptı.

Azerbaycan

Azerbaycan’da Kovid-19 salgını önlemleri çerçevesinde çevrim içi yöntem ile yapılan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma törenine Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, iş insanları ve vatandaşlar katıldı.

Büyükelçi Özoral, yaptığı konuşmada, FETÖ'nün yurt içi yapılanması çökertildiği için yeni bir strateji ile yurt dışı faaliyetlerine ağırlık vermeye başlandığını belirtti.

Türkiye dışındaki ülkelerde FETÖ ile mücadelenin daha büyük önem kazandığına işaret eden Özoral, “Bizler Azerbaycan’da FETÖ ile mücadelenin büyük bir başarı ile yürütüldüğünü görmekten mutluluk duyuyoruz. Azerbaycan FETÖ ile mücadelesinde Türkiye’ye en başından beri destek vermiştir. Daha darbe girişimini beklemeden adımlar atmıştır.” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in darbe gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayan ilk liderlerden olduğunu anımsatan Özoral, Azerbaycan’a şükran borçlu olduklarını söyledi.

Örgüt ilk yurt dışı yapılanmasını, ilk iş adamları örgütlenmesini ve eğitim yapılanmasını Azerbaycan’da gerçekleştirdiği için bu ülkenin FETÖ ile mücadele konusunda ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Özoral, “Bugün Azerbaycan’da FETÖ’nün yapılanmasından hiçbir eser kalmadığını yakından görüyoruz. Bu elbette ki iki ülkenin kardeşliği, iki ülkenin bir millet olması sayesinde mümkün olabilmiştir.” ifadelerini kullandı.

"Her türlü tehdit karşısında Türkiye ve Azerbaycan bir oldu"

Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Türkiye’nin bu konuda kararlığını vurguladığını anlatan Özoral, “Bizler Türkiye ve Azerbaycan olarak her türlü tehdit karşısında bir arada olduk ve birbirimize güç verdik. Nasıl 1915’te Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan’a geldiyse, Azerbaycan halkı Anadolu’daki kardeşine Kurtuluş Mücadelesi'nde destek verdiyse, 15 Temmuz gecesi de Azerbaycan yanımızda oldu.” diye konuştu.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği İçişleri Müşaviri Mehmet Tomruk, FETÖ terör örgütünün tanımı, oluşumu, amacı ve 15 Temmuz darbe girişimine doğru olan süreci anlattı. İçişleri Müşaviri Tuğgeneral Ali Demir de FETÖ'nün yurt dışı faaliyetleri ve alınan tedbirler, diğer terör örgütleri ile iş birliği, darbe girişimi ve sonrasında alınan önlemlere ilişkin konuşma yaptı.

Kazakistan

Kazakistan'da başkent Nursultan’da Türkiye'nin Nur Sultan Büyükelçiliği tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma töreni yapıldı.

Büyükelçilik binasında Kovid-19 salgını nedeniyle dar çerçevede düzenlenen törene Türkiye'nin Nur Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici ve büyükelçilik personeli katıldı.

Büyükelçi Ekici, FETÖ’nün bazı ülkelerde eğitim, ekonomi ve basın alanları başta olmak üzere çeşitli yapılarla varlığını halen sürdürdüğünü ifade ederek, "FETÖ yalnız Türkiye için değil örgütlenme imkanı bulduğu tüm ülkeler için büyük bir tehdittir. Bu tehdidi Kazakistan dahil tüm dostlarımızın dikkatine getirmeyi ve uyarmayı bir görev biliyoruz." diye konuştu.

Ekici, darbe girişiminden kısa bir süre sonra Türkiye'yi ziyaret eden ve dayanışma gösteren ilk devlet başkanının Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev olduğunu hatırlattı.

Ukrayna

Ukrayna’da Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği tarafından Kovid-19 salgını tedbirleri alınarak 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma töreni düzenlendi.

Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Türkiye’nin dış teşkilatlarının bu karanlık şebekenin iç yüzünü dünyaya anlatmaya devam ettiğini bildirdi.

Güldere, “Eğitim, kültür ve ekonomi kisvesi altında yuvalandığı her ülkenin kılcal damarlarına sızıp kendi nüfuz şebekesini kurmaya çalışan bu karanlık örgütü tüm dünyada olduğu gibi biz de Ukrayna'da anlatıyoruz. Bu teşkilatın kökü kurumadan kimsenin güvende olmayacağını izah ediyoruz.” dedi.

Ayrıca tören kapsamında geçen yıl 15 Temmuz anısına Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile gül fidanlarının dikildiği Hrişko Milli Botanik Bahçesi ziyaret edildi.

Moldova

Türkiye’nin Kişinev Büyükelçiliği, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz şehitleri anısına Moldova’ya gıda yardımında bulundu.

Büyükelçilik binasında düzenlenen yardım teslim törenine, Türkiye’nin Kişinev Büyükelçisi Gürol Sökmensüer ve Moldova İçişleri Bakanı Pavel Voicu katıldı.

Darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden 251 şehit anısına ihtiyaç sahibi Moldovalı 251 şehit ve gazi ailesine yönelik gıda yardımı paketi, dağıtılmak üzere Voicu’ya teslim edildi.

Voicu, Türkiye’ye yardımdan dolayı minnettar olduğunu dile getirerek, “Bu yardım, özellikle salgınla mücadele günlerinde çok anlamlı ve değerlidir.” diye konuştu.

Türk halkına terörle mücadelede destek mesajı veren Voicu, 15 Temmuz 2016 tarihinin sadece Türk halkı için değil tüm insanlık için trajik bir gün olduğunu söyledi.

TİKA da Moldova’ya bağlı Gagauz Özerk Yeri’nin Çadır Lunga şehrindeki 15 Temmuz şehitler anıtının etrafına 251 gül dikti.

Moldova’da FETÖ iltisaklı 5 okul faaliyetlerine devam ediyor. Bu okulların Türk Maarif Vakfı’na devredilmesi yönünde Moldova makamları nezdindeki girişimler çeşitli vesilelerle sürdürülüyor. Moldova’da faaliyet gösteren FETÖ iltisaklı okullarda çalışan 7 Türk vatandaşı Eylül 2018’de Moldova makamları tarafından sınır dışı edilmişti.

Gürcistan

Gürcistan'ın Batum kentinde bir otelde Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğunun ev sahipliğinde düzenlenen törene Başkonsolos Makbule Koçak, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin yetkilileri, din adamları, Azerbaycan ve İranlı diplomatlar ile vatandaşlar katıldı.

Darbe girişimi sırasında ve vatan savunmasında hayatlarını kaybeden tüm şehitler için Batum Orta Camisi’nde, Kovid-19 tedbirlerine uygun şekilde mevlidi şerif de okutuldu.

Afganistan

Afganistan'ın başkenti Kabil'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma töreni yapıldı. Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği ve Türk kurumlarının eş güdümüyle TİKA Sürekli Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Atasay Erongun, burada yaptığı konuşmada, FETÖ tarafından planlanan, örgütün ordu içine sızdırılmış mensupları tarafından silahlı kuvvetlerin emir komuta zinciri dışına çıkılmak suretiyle gerçekleştirilen darbe teşebbüsü neticesinde 251 vatandaşın şehit olduğunu ve iki binden fazla vatandaşın da yaralandığını söyledi.

Saldırıyı gerçekleştirenlerin sergilediği vahşetin ve hainliğin benzerinin Türk tarihinde görülmediğini ifade eden Erongun, geçen dört yıl içerisinde Türkiye devletinin temel önceliklerinden birinin yurt içinde ve yurt dışında FETÖ'yle mücadele oluşturduğunu belirtti.

Erongun, özellikle eğitim alanında FETÖ'ye karşı adımların mağduriyet yaratmasını engellemek amacıyla Türkiye Maarif Vakfının (TMV) dünya çapında faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.

TMV'nin, Afganistan dahil pek çok ülkede FETÖ iltisaklı okulları devraldığını aktaran Erongun, ''Devralınan bazı yapılar, ilk etapta o kadar kötü durumdaydı ki harabe haldeki yapılarda özel eğitim verildiğine inanamadık. Şimdi, anılan okullardaki tüm altyapı elden geçirildi ve uluslararası standartlarda eğitim seviyesine kavuşturuldu. Ayrıca, Kandahar, Herat, Mezar-ı Şerif ve Kabil'de yeni okullar açıldı.'' dedi.

Erongun, FETÖ'nün yurt dışındaki yapılanmasıyla mücadeleye yönelik çabaların uzun soluklu bir süreç olduğunu, hükümetin bu doğrultudaki çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceğinin altını çizdi.

Afganistan halkı Türkiye'nin yanında

Vahdet İslami Partisi Lideri Muhammed Muhakkik de Afganistan halkının her daim Türkiye'nin yanında olduğunu aktardı.

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde her açıdan çok geliştiğini anlatan Muhakkik, Türkiye'nin dünyada söz sahibi olmasını çekemeyenlerin böyle darbe kalkışması yaptığının altını çizdi.

Muhakkik, Türk halkının 15 Temmuz'da vatanını ne kadar sevdiklerini dünyaya gösterdiğinin altını çizdi.

TMV Kabil Okulu'nda düzenlenen 15 Temmuz şiir yarışmasında birinci olan öğrencinin şiir dinletisiyle devam eden tören TİKA'nın 15 Temmuz fotoğraflarından oluşan sergi atölyesinin gezilmesiyle son buldu.

15 Temmuz şehitleri Bosna Hersek ve Kosova'da anıldı

Balkan ülkeleri Bosna Hersek ve Kosova'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla bir dizi anma programı düzenlendi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ile Bosna Hersek'teki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, başkent Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret ederek şehitler için dua etti.

Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde 15 Temmuz şehitleri için Kur'an-ı Kerim okunup dua edildi, programa Saraybosna Başimamı Abdulgafar Velic de katıldı.

Saraybosna'daki anma etkinlikleri kapsamında ayrıca, Maarif Okulları'nda şehitler anısına fidan dikilirken, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen "15 Temmuz" temalı kompozisyon yarışmasında dereceye giren Bosnalı öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

Türkiye'nin Mostar Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen programda ise Karagöz Bey Camisi'nde 15 Temmuz şehitleri için Kur'an-ı Kerim okundu, ardından Anadolu Ajansı (AA) fotoğraflarından oluşan "15 Temmuz" temalı sergi açıldı.

UID, tarihi Başçarşı Meydanı'nda şehitleri andı

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Bosna Hersek Temsilciliği de Saraybosna'daki tarihi Başçarşı Meydanı'nda anma etkinliği düzenledi.

Meydana 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının olduğu dev bir pano kurulurken, hazırlanan el afişleri de dağıtılarak, FETÖ ve kalkıştığı hain darbe girişimi hakkında Bosnalılara bilgi verildi.

Bosna Hersek'in Zenica şehrinde de Dostluk Köprüleri Derneği tarafından şehir merkezindeki bir köprüye "15 Temmuz'u unutmadık, unutmayacağız" yazılı büyük bir pankart asıldı.

Kosova'da da anma programı düzenlendi

Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği tarafından düzenlenen anma programına ise Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Enis Kervan, Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, Kosovalı milletvekilleri, belediye başkanları ve ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.

Programın sonunda, Kosovalı ressamların 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı verilen mücadeleyi konu alan tablolarından oluşan sergi açıldı.

Beyrut'ta anma programı ve fotoğraf sergisi düzenlendi

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğinin, Türk Hava Yolları (THY) ve Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) destekleriyle Beyrut Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlediği anma programı ve fotoğraf sergisinde, 15 Temmuz 2016'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine direnen şehitler duayla anıldı.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, törende yaptığı konuşmada, 15 Temmuz 2016'da asker elbiseleri giymiş bir grup teröristin ülkeyi ele geçirmeye çalıştığını, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliği etrafında toplanan halk iradesinin buna izin vermediğini söyledi.

Türkiye'nin tüm kesimleriyle demokrasisine sahip çıktığını aktaran Çakıl, tüm kurumlarıyla güçlenmeye devam eden Türkiye ile Lübnan arasındaki dostluk ve kardeşliğin de aynı şekilde güçlenmesi temennisinde bulundu.

Kuzey Lübnan Şeriat Mahkemeleri Başkanı Şeyh Ahmed el-Kurdi'nin şehitler için ettiği duanın ardından katılımcılar, darbe girişimini anlatan video gösterilerini izledi.

Bu arada 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında THY'nin gerçekleştirdiği video yarışmasında ödüle layık görülen Lübnanlı 2 kişiye Beyrut-İstanbul bileti takdim edildi.

Editör: İsveç Gündemi