Kıtlık, yoksulluk ve 20 yıldır bitmeyen iç savaşla mücadele eden Somali'de yine terör dehşeti yaşandı. Doğu Afrika ülkesi Somali'de katliamın adresi bu kez başkent Mogadişu'daki bir otel oldu. Terör örgütü Eş-Şebab militanları yabancıların ve diplomatların kaldığı Maka El Mukarama otelini bastı. Cuma günü yaşanan baskın 13 saat sürdü. Kanlı eylemde 18 kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin kimlikleri henüz kesinleşmedi.

MASL AHATGÜZAR ÖLDÜ MÜ?
Ancak Somali'nin BM İnsan Hakları Konseyi'ndeki Temsilcisi ve İsviçre Maslahatgüzarı Yusuf Berri'nin ölenlerin arasında olduğu öğrenildi. Ağır silahlara sahip militanlar cuma akşamı otele saldırdı. İlk önce otelin önünde bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendi. Şiddetli patlama sırasında 10 kişi hayatını kaybetti. Ardından el bombalarıyla güvenlik güçlerini etkisiz hale getiren Şebab militanları, otelin içine girdi. Müşterileri rehin alan militanlar otelin çatısı başta olmak üzere çeşitli noktalara konuşlandı. ABD birliklerince eğitilen özel güçlerin olay yerine ulaşmasıyla sıcak çatışma başladı. Çatışmalar sırasında otelde kalan diplomatların camlardan atlayarak hayatlarını kurtardıkları kaydedildi. Ajanslara düşen kareler yaşanan facianın boyutlarını gözler önüne serdi. Otel içinden kanlar içinde kaçanlar güvenlik güçlerine sığındı. Olay yerinden geçen çok sayıda kişi, iki ateş arasında kalınca otelin çevresi savaş alanına döndü.

GENÇLİK KOLUYDU
Eş-Şebab Arapça'da gençlik demek. Örgüt 2006'da dönemin zayıf geçici hükümetine destek olmak için Somali'ye giren Etiyopya güçlerine karşı savaşan İslami Mahkemeler Birliği'nin (Bu grup şu anda varlığını sürdürmüyor) gençlik kolu olarak kuruldu. Örgüt zamanla El Kaide ile ilişkilerini geliştirdi. ABD ve İngiltere Eş-Şebab'ı terörist örgütler listesine aldı.

3 TERÖRİST SAĞ YAKALANDI
Sabaha kadar süren çatışmanın ardından militanların etkisiz hale getirildiği ve otelin kurtarıldığı açıklandı. Saldırıyı 9 teröristin gerçekleştirdiği kaydedildi. Somalili yetkililer, EşŞebab üyelerinden 6'sının öldürüldüğünü 3'ünün sağ ele geçirildiğini duyurdu. Eş-Şebab örgütünün sözcüsü saldırdıkları otelin, hükümet yetkilileri tarafından üs olarak kullanıldığı için hedef aldıklarını açıkladı. Somali'yi ziyaret eden çok sayıda yabancı ülke liderinin Mekke el Mükerreme otelinde kaldığı biliniyor. Somali'de iktidarı ele geçirmek isteyen El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütü Eylül 2013'te de Kenya'da bir alışveriş merkezine saldırarak 67 kişiyi öldürmüştü. 
Editör: İsveç Gündemi