Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan bu raporun son baskısına göre, Almanya'daki Rostock, katılımcılar arasında en yüksek iş memnuniyeti oranlarına sahip ilk sırada yer alıyor.

İş tatmininin en yüksek olduğu ikinci şehir ise yüzde 84 iş tatmini ile Lüksemburg Şehri olurken, onu yine benzer iş tatminine sahip olan Reykjavik (İzlanda) takip ediyor.

Almanya'nın başkenti Berlin, yüzde 83 ile Avrupa'da iş memnuniyetinin yüksek olduğu altıncı şehir olarak sıralanırken, ilk on şehrin listesi şu şekilde tamamlandı:

Sıra Şehir Ülke Yüzde
1 Rostock Almanya %85
2 Lüksemburg Lüksemburg %84
3 Reykjavík İzlanda %84
4 Cenevre İsviçre %83
5 Dortmund Almanya %83
6 Berlin Almanya %83
7 Zürih İsviçre %82
8 Aalborg Danimarka %82
9 Malmö İsveç %82
10 Hamburg Almanya %81

Büyük ve başkent şehirlerde iş doyumu diğer bölgelere göre daha yüksek

Başkentler ve diğer büyük şehirler daha fazla istihdam fırsatı ve daha iyi ödeme koşulları sunuyor; bu da bu sakinlerin refahını daha dayanıklı hale getiriyor ve bu destinasyonları gelecekteki çalışanlar için daha çekici hale getiriyor.

Ankete göre, bir işi olan kişilere yanıt verenler arasında işlerinden memnun olup olmadıkları soruldu. Dört sakinden üçü memnun olduğunu söyledi. Bu da memnuniyet oranının genel anlamda yaklaşık yüzde 74 olduğunu ortaya koydu.

Almanya, İsviçre, Danimarka, Avusturya, Çekya ve Slovakya'daki şehirler daha yüksek memnuniyet seviyelerine sahipken, Yunanistan, İtalya, Macaristan ve İspanya'daki şehirler daha düşük puan aldı.

İsveç'te çalışanların en fazla memnun olduğu şehir Malmö oldu. Malmö kenti Avrupa kentleri arasındaki memnuniyet listesinde ilk 10'da yer alırken, 9. sırayı aldı.

Avrupa Şehirlerinde Yaşam Kalitesi Raporu 2023

Genel olarak, başkentler başkent olmayan şehirlerden daha iyi performans göstermiyor (yüzde 73'e karşı yüzde 75 memnun) ve ülke içindeki farklılıklar genellikle küçük oluyor. Yalnızca İtalya ve Türkiye'de ülke içi büyük farklılıklar bulunmaktadır.

Büyüyen kentsel iş piyasaları, bireylerin gerçekten keyif aldıkları işleri bulmalarına katkıda bulunuyor; bu da şehirler arasındaki marjinal farklılıkları ve kentsel alanlarda kırsal bölgelere kıyasla sürekli olarak daha yüksek memnuniyet puanlarını potansiyel olarak açıklıyor. Üstelik 2019'dan 2023'e ortalama değişim minimum düzeyde, yalnızca yüzde bir puanlık fark var.

Lefkoşa (Kıbrıs) ve Bologna (İtalya) gibi bazı şehirlerde iş memnuniyetinde yüzde yedi puanlık artışla önemli iyileşmeler yaşanırken, Antalya (Türkiye) yüzde altı puanlık bir artış yaşadı.

Bunun tersine, Valletta (Malta) gibi bazı şehirlerde yüzde on puanlık düşüş ve Kösice (Slovakya)'de sekiz puanlık düşüş yaşandı. Bu farklılıklara rağmen, genel şehir sıralaması 2019 ile 2023 arasında 0,9'luk yüksek bir korelasyonla nispeten sabit kaldı.

En düşük puana sahip olan yerlere göre yüzde 54 ile Kandiye (Yunanistan) en düşük puana sahip olurken, onu başkent Atina (yüzde 56), Üsküp (Kuzey Makedonya), Belgrad (Sırbistan) ve Podgorica (Karadağ) takip ediyor.

Editör: Semihhan Aydemir