TÜRKİYE Afet Müdahale Planı çerçevesinde kendisine verilen beslenme ve kan temini görevi için tüm ekiplerini harekete geçiren Kızılay, depremden etkilenen 11 şehirde gönüllüleriyle yaraları sarmaya devam ediyor. Bu çalışmalara yurt dışında yaşayan gurbetçiler ve Türkiye’ye okumak için gelen yabancı öğrenciler de destek veriyor. Belçika’da yaşayan Hamit Veli, deprem sonrası bölgeye gitmek istediğini ve buna izin vermeyen annesini ikna etmek için arabada yattığını söyledi. Veli, “Annem gitmemi istemedi. ‘Yardımın dokunmaz, yük olursun’ dedi. Onu ve ailemi ikna etmek için iki gün eve girmeyip arabada yattım. Bunun üzerine annem Türkiye’ye gitmem için izin verdi. Belçika’dan İstanbul’a, oradan Kayseri’ye gittim. Kahramanmaraş’ta Kızılay gönüllüleriyle tanışıp yardım çalışmalarına katıldım” dedi.

‘ÇÖP BİLE TOPLASAM FAYDAM OLUR’
Depremi duyunca İzmir tatilini iptal eden Fatime Akçin de afet bölgesine ulaşmak için yollara düştü. Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaşayan Akçin, Almanya’da depremzedeler için yardım toplayarak Türkiye’ye gelmeye karar verdiğini anlattı. Akçin, “Önce uçakla İzmir’e gittim. Orada arabayı kitap ve oyuncaklarla doldurdum, ardından deprem bölgesine ulaşmak için yola çıktım” dedi. Kızılay gönüllüsü olan Akçin, “Kahramanmaraş’a vardıktan sonra Kızılay’ın psikososyal destek çadırının kurulumunda çalıştım. Annem bize ‘Bir elin verdiğini diğer el görmez’ diye öğretti. O yüzden Türkiye’ye yardıma geldiğimi kimseye söylemedim ve sosyal medyadan paylaşmadım. Bana ‘Gidip ne yapacaksın, ayak bağı olursun’ dediler. Onlara ‘Çöp bile toplasam faydam olur’ cevabını verdim. Çocuklara çorap giymeyi öğrettim. Ayakları üşümesin diye bunları öğretmek istedim” dedi.

‘SIRA BİZDE DEDİM, GELDİM’
Erciyes Üniversitesi’nde eğitim gören Fildişi Sahili vatandaşı 23 yaşındaki Adama Deme ise depremi duyduktan sonra diğer gönüllü arkadaşlarıyla yardıma gittiklerini söyledi. Deme, “Türkiye, bize bir fırsat verdi, biz burada burslu okuyoruz. Bu millet bizi kendi evladı saydı, hem manevi hem maddi destek verenlere yardım etmeniz gerekir. Elimizden geleni yapmamız gerekiyor” dedi.
Türk Kızılay gönüllüsü öğrencilerden 22 yaşındaki Myanmarlı Arkar Tun, Myanmar’da 2012’de yaşanan depremde Türkiye’nin ülkesine yardım ulaştırdığını belirterek, “Myanmar’daki depreme Kızılay gelmişti, o günden bu yana Kızılay’ı biliyorum. Müslüman kardeş olarak yardım etmeye hazırım. ‘Sıra bizde’ dedim, ben de hemen geldim” ifadelerini kullandı.

Editör: İsveç Gündemi