Süpersonik hızlarda seyahat edilebilen yeni nesil uçakların 2023 yılında piyasaya çıkabileceği bildirildi. Denver merkezli Boom Teknoloji şirketinin kurucusu ve CEO’su Blake Scholl, kendi ürettikleri süpersonik uçağın 6 yıl içinde hizmete gireceğini, 2035 yılına kadar  pazarın en az 1.000 adet süpersonik uçağa ihtiyaç duyacağını söyledi.
IATA’nın Miami’deki “Değişimin Kanatları” konferansında konuşan Scholl, 41 milyon dolarlık bütçeyle Boom adını verdikleri uçağın prototipinin uçuş testlerine başlayacağı, ardından yolcu kapasitesi 55 olarak planlanan asıl uçağın üretimine geçeceklerini bildirdi. Blake Scholl, Boom süpersonik uçağın oldukça pahalı işletme giderleri olan Concordeu’un aksine bilet fiyatlarının çok daha uygun olacağını söyledi.


Prototipin uçuş tarihi olarak 2018 hedeflenirken, asıl süpersonik uçağın 2020 yılında ilk uçuşunu yapması, 2023 yılında da Amerikan Havacılık Otoritesi’nden (FAA) uçuş sertifikası alması planlanıyor. Boom süpersonik uçağının 200 milyon dolar liste fiyatı üzerinde satışa sunulacağı, bakım maliyetlerinin de Boeing’in 787 uçağı ile eşdeğer olacağı belirtiliyor.

Mach 2.2 hıza (2.450 km) sahip süpersonik uçaklar ile New York-Stockholm 3 saat 15 dakika, Miami-Santiago de Chile 3 saat 48 dakika, San Francisco-Tokyo 5 sat 30 dakika, Los Angeles-Sydney arası ise 6 saat 45 dakika, Stockholm- İstanbul arası yaklaşık yarım kırk dakika sürecek. 

Editör: İsveç Gündemi