Genelde yılın son aylarında veya yeni yılın başında açıklanan yaz biletleri ile ilgili Arlanda - Konya direk uçuşları yapan SunExpress iki dönemdir erken hareket ederek, piyasadaki varlığını etkinleştiriyor. Geçen yıl yaz bilet satışlarını yine en erken başlatan SunExpress bu yıl çok daha erken satışa açtı.



Fiyatlamalar noktasında döviz dengesi ve gider durumları incelendiğinde fiyatların iyi seviyede olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özel bir durum olmadıkça fiyatların giderek artacağını öngörüyorum. Aralık - Ocak gibi Türk Havayolları ve Pegasus'un Arlanda - Ankara direk uçuşları ile ilgili netlik olduktan sonra her şeyin daha belirginleşeceğini söyleyebilirim. Şuanda tarih ile ilgili netlik olmasada fiyatlamaların tahmini ortalamalarını aslında SunExpress'in satışlarıyla öngörebiliyoruz.

Arlanda - Konya direk uçuşlarda erken alan karlı çıkar diye düşünüyorum.



İsveç'te yaşayan vatandaşlarımızın önemli bir kısmı Konya Kulu ve civar bölgelerinden, bu nedenle İsveç - Konya uçuşlarında önemli bir rolleri bulunuyor.

İstanbul aktarmalı olarak tarifeli uçuşlar yapan Türk Havayolları ve Pegasus dışında yaz dönemlerinde önemli bir aktör olan SunExpress direk uçuşlarıyla yolcuların daha kısa sürede ve direk uçması için önemli bir kolaylık sağlıyor.

Her geçen gün fiyatların daha yükselmesini merak eden vatandaşlarımız bu konuda yeterince cevap bulamıyor. Ancak uçak biletlerinde fiyat artışlarının bir çok sebebi bulunmaktadır. Gelir ve maliyet planlamasında göz önüne alınan unsurların başında taşımacılıktaki gider kalemleri arasında yakıt, havalimanı vergileri, personel ve bakım giderleri gibi kalemler geliyor. Uluslararası anlaşmalar kapsamında belirlenen şartlar dışında farklı faktörlerin devreye girmesiyle birlikte uçak biletlerinde değişiklikler meydana gelebiliyor. Hizmet kalitesi, uçuş rahatlığı vb. konularda başka bir yönüyle etki ediyor.

Geçen dönem talep yoğunluğu, havalimanı vergileri ve dövize bağlı kur farklarından dolayı fiyatlar epey cep yaktı hatta bir çok aile kaza riskini göze alarak araçlarla tatile çıktı. Havayollarına yönelik eleştiriler olmasına rağmen değişmeyen fiyatların aslında haklı gerekçeleri var. İşin sürdürülebilir olması açısından bir çok havayolu doğal olarak gider ve gelir dengesini dolar bazlı ele alıyor. İsveç kronu ve Türk Lirası'nın dolara karşı değer kaybetmesi, buna ek olarak petrol fiyatlarının dolar bazlı artışı başta olmak üzere, bir çok kalem dolar ile alınıyor ve bu da maliyetlere otomatik olarak yansıyınca bilet fiyatları doğal olarak yükseliyor.

Ucuz bilet nasıl ve ne zaman alınır?

Bu sorunun net bir cevabı olmamakla birlikte, sezon öncesi açılan satışlarından alınan biletlerin daha karlı olması yüksekle muhtemeldir. Son güne kalmanın ya da günler geçtikçe sezonun başlamasıyla alınması her zaman daha yüksek fiyatlara tekabül etmektedir.

Son yıllarda teknolojinin gelişimi ile birlikte internette artan rekabetle fiyatlarda farklar çıkıyor. Bu da merak edilen konulardan biri, acentelerde daha yüksek, internette daha ucuz diye düşünülüyor. Aslında bu yaklaşım çokta doğru bir yaklaşım değil. Zira internet maliyetler konusunda gideri daha düşük ve internet yolcuları bir çok konuda hak mahrumu ediyor. İnternetten alınan bir biletin çıplak fiyatı uygun çıkıyor elbette ancak acentelerde var olan hakların çoğunu yolcunun tercihine bırakıyor. Daha uygun olsun diye bunu istiyor musunuz, şunu istiyor musunuz hizmetlerine genelde hayır tıklanıp devam ediliyor. Bu da olası bir sorun yaşanmasında kar ediyorum diye düşündüğünüz on bilet farkını biranda sizden kesiyor.

Yeni havalimanı nedeniyle bilet fiyatları arttı diye yanlış bir düşünce var.

Türkiye'ye uçuşlarda fiyat yüksekliğini yeni havalimanının açılışına bağlayan azımsanmayacak bir düşünce var ancak bu düşünce doğru değil. Zira havalimanının uçak biletlerine fiyat olarak tek bir etkisi olur bu da havalimanı vergisidir ve bu konuda en yüksek vergi alan ülkeler başında İsveç geliyor.

Arlanda havalimanından kalkan ve inen her uçak için ciddi bir vergi alan İsveç devleti bu konuda eleştirilse de aldığı karardan geri adım atmıyor.

Son iki yıldır uygulamada olan bu vergi hala güncelliğini koruyor ve kişi başı uçuş miline göre önemli bir ücret alıyor. Bu da otomatik olarak biletlere yansıyor.

İsveç'te son bir kaç yıldır olarak Uçak bileti, otel ve transfer hizmetleri noktasında faaliyet yürütüyoruz ve gerçekten işimizi doğru yapmak için ciddi bir enerji harcıyoruz. Maliyet ve gelir dengesine bakıldığında sektörün zor bir market olduğu gerçeği ve bu marketin içinde ayakta doğru kalmanın meşakatli bir yol olduğu gerçeğiyle hareket ediyoruz. Müşterilerimizin duyduğu güven, sorun olduğunda sorunun çözümü noktasındaki duruş ve iletişimdeki samimiyet bir adım öne çıkmamızı sağlıyor. Dilerim ki gelecekte çok daha iyi şartlarda hizmet bilme imkanımız olur.

İsveç'te yaşayan tüm vatandaşlarımızın uçak bileti alırken, biletle birlikte gerçekten hizmet alıp almadığına dikkat etmesini tavsiye ediyorum.

Eğer her hangi bir sorun yaşadığınızda haklarınızı gözeterek sizin çıkarlarınız doğrultusunda hareket eden bir acente ile çalışıyorsanız aradaki küçük farklara bakmayınız. Zira o fark zaten size daha iyi bir hizmet sağlamak için alınıyordur.



Herkese şimdiden nice güzel yaz tatilleri diliyorum.