İsveç'in Göteborg şehrinde yaşanan bir olayla ilgili soruşturma kapsamında, 18 tanık olmasına rağmen, hepsi bir şey görmedik diyor.

Hükümlü bir katil, insanlarla dolu bir restoranda bir adama saldırıyor ama kimse bir şey gördüklerini söylemiyor.

Göteborg Başsavcı Yardımcısı Karl-Erik Espoo, bunun çok talihsiz bir durum olduğunu söylüyor.

22 Şubat 2019'da Göteborg'un kuzeyindeki bir restoranda bir saldırı gerçekleşti. En azından kamera görüntülerinde saldırı olduğu görünüyor.

Restoran'da en az 20 kişi olduğu görülüyor, ancak olay mahalinde bulunan hiç kimse ifade vermek istemiyor.

Polis 18 kişiyi tanık olarak çağırdı. İki kişi olaydan sonra restorana geldiklerini söylüyor.

Restoranda bulunan beş farklı kişinin cevabı ise şöyle:

- "Yemeğe odaklandım."

- "Oturuyordum bu yüzden göremedim."

- "Tartışan bir grup insan geldi ama ben hiçbir şey görmedim."

- "Sadece gürültü ve kargaşa duydum."

- "Bu yorum yapmak istediğim bir şey değil."

2008'de cinayetten hüküm giymiş

Saldırının nedeni ekonomik bir çatışma olduğu biliniyor. Suçlanan 33 yaşındaki adam, Göteborg'un suç ortamını kontrol ettiği bildirilen bir aile mensubu. Diğer şeylerin yanı sıra, "bütün bir banliyösünü kontrol eden aile" olduğu belirtiliyor.

33 yaşındaki zanlı, 2008 yılında işlenen bir cinayetten on yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kurban, 33 yaşındaki zanlı küçük kardeşini bıçaklamıştı.

Saldırı davasından önce restorandan hiçbir tanık çağrılmadı.

"Talihsizlik tabii ki öyle" diyen, Göteborg Savcılığı Başsavcı Yardımcısı Karl-Erik Espoo, davayı ben ele almadım, ancak bu filme bakarsanız, bazılarının olayda bir şeyler görmüş olması gerektiği aşikar, diyor.

Kamera kayıtlarınız olmasa davayı sonuca kavuşturmak mümkün olurmuydu sorusu üzerine:  Espoo, "Muhtemelen hayır. Bir olayda hiçbir şey tarafından desteklenmediği, kelimesi kelimesine bir durum söz konusuysa, genellikle bir mahkumiyet bulmak çok zordur" dedi.

İnsanların tanıklık etmek istemediği veya cesaret edemediği bir eğilim veya büyüyen bir sorun görüyor musunuz?

"Evet, bunda belli bir artış görüldüğünü düşünüyorum. Bazen düşündüğünüz kadar dramatik değil, her zaman bazı insanların mahkemeye gelip gördüklerini anlatmaya çok hevesli olmaları sorunu olmuştur. Ama bu çok endişe verici."

Bu eğilimin sebebi nedir?

"Evet, benim için söylemesi çok zor. Ama maalesef artan şiddet, ateş etme, cinayet ve cinayete teşebbüs vakalarında artış gördük. Bence mevcut tartışma ile birlikte bu insanları etkiliyor" diyen Göteborg Başsavcılığının Başsavcı Yardımcısı Karl-Erik Espoo, suçla gerçekte kendileri karşılaşmamış olanların bile etkilendiğini ve muhtemelen ifade vermenin tehlikeli olduğu izlenimini edindiğini söylüyor.

Başsavcı yardımcısı, bir suça tanık olan vatandaşların yardım etme görevi olduğuna dair toplumda hâlâ genel bir algı olduğunu söylüyor. Ayrıca polisin ciddi davalarda tanıkları ve davacıları yakalama ve destekleme konusunda iyi olduğunu belirtiyor.

Karl-Erik Espoo, "Muhtemelen daha fazla olaya etki edebilecek ve belki de yoğunlaştırılabilecek bir çalışma olması gerekiyor. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum" şeklinde ifadeler kullandı.

Saldırıya ek olarak, başka bir olayda polis teşkilatının kamerasıyla çekilen 33 yaşındaki zanlı bir polis memurunu tehdit ettiği gerekçesiyle soruşturuluyor.

Suçlamalara nasıl tepki verdiğini söylemek istemeyen 33 yaşındaki zanlının avukatı, bu davaların duruşmasının Aralık ayında yapılması planlandığını belirtti.

"Ön araştırma raporuna başvurabilirim" diyen, Avukat Payam Hatami, bunun dışında gerçekten yorum yapacak bir şeyim olmadığını söylüyor.

Her iki soruşturmada da 33 yaşındaki zanlı suçu reddediyor.