Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran, yaptığı açıklamada, dünyayı saran "Pokemon GO" çılgınlığının siber suçlular için de önemli bir fırsat haline geldiğine dikkati çekti.

Geçen hafta kullanıma sunulan artırılmış gerçeklik (augmented reality) oyununun, kullanıcıları fiziksel lokasyonlara yönlendirerek çeşitli pokemonları yakalamalarını sağladığını belirten Başaran, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu oyunu, henüz resmi olarak yayınlanmadığı ülkelerde Google Playstore dışındaki kaynaklardan indiren kullanıcılar, telefonlarının tamamen ele geçirilmesine neden olabilirler. Bir güvenlik firması yaptığı inceleme sonucunda forumlar gibi çeşitli kaynaklardan indirilen Pokemon GO oyunlarında 'droidjack' olarak adlandırılan bir arka kapı yazılımı tespit etti. Oyunun haritalardan kameraya kadar çok sayıda telefon kaynağına ihtiyaç duyması nedeniyle sistem genelinde geçerli izinler talep ediyor. Aynı izinlerin arka kapı yerleştirilmiş sürümde de istenmesi saldırganların sahte uygulamanın yüklendiği telefondaki bütün verilere ulaşmalarına imkan sağlıyor. Pokemon GO oyununu Google'un kendi mağazasından yüklediyseniz büyük ihtimalle güvendesiniz ancak forumlardan veya başka kaynaklardan yüklediğiniz bir uygulamaysa büyük ihtimalle telefonunuzdaki bütün bilgiler çalındı. Bu durumda suçluların kamera ve mikrofon aracılığıyla sizi izleme ihtimalleri de oldukça yüksek."

'ANTIVİRÜS PROGRAMI YÜKLENMESİNDE YARAR VAR'

Başaran, resmi satış mağazalarında ise "hile" veya "kolay pokemon" bulmayı sağlayacağını iddia eden uygulamalara karşı dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Oyunu farklı kaynaklardan akıllı telefonlarına yükleyen kullanıcıların uygulamayı en kısa zamanda silmelerini öneren Başaran, "Uygulamayı kaldırdıktan sonra bir antivürüs programı yüklenmesinde yarar var. Antivirüs programı arka planda çalışan zararlı yazılımı tespit etmede ve engellemede faydalı olacaktır" dedi.

POKEMON GO NEDİR?

Pokemon GO, arttırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak iOS ve Android cihazlar için geliştirilen ve gerçek dünya üzerinde fiziksel olarak oynanan konum tabanlı bir mobil oyun. Niantic (Google) ve The Pokemon Company tarafından geliştirilen oyun, 6 Temmuz 2016'da birkaç ülkede ücretsiz olarak kullanıma sunuldu. Oyun henüz Türkiye'de Google Play veya App Store'da yer almıyor.

Çizgi filmin orijinalinde olduğu gibi, oyununda da pokemon karakterlerini yakalama, eğitme, takas etme, karşılıklı savaştırma gibi fonksiyonlar bulunuyor.


Editör: İsveç Gündemi