Apple'ın iPhone'da yer verdiği A10Fusion yongası, yüksek performansıyla sıkça övülüyor. Ancak donanımda yapılan incelemeler, yonganın kullandığı mimarinin pek de yeni olmayabileceğini ortaya çıkardı.

iPhone 7'nin grafik işlemcisi (GPU), PowerVR GT7600 GPU'nun özel bir sürümünü kullanıyor. PowerVR GT7600 GPU, yarıiletkenlerde uzmanlaşan The Linley Group'un analizine göre geçen sene çıkan iPhone 6S ve iPhone 6S Plus'ta kullanılıyordu. Apple, A10 Fusion işlemcinin selefi A9'dan iki kat daha hızlı olduğunu, GPU'nun ise yaklaşık yüzde 50 daha hızlı olduğunu iddia etmişti.

Yapılan hız testleri, A10 Fusion GPU'nun performansı açısından karışık sonuçlar verdi. Bazı test sonuçları Apple'ın iddialarını desteklerken, diğer sonuçlarda performans geride kaldı. Testlerden çıkan asıl sonuç ise yüksek performansın sürekli olmadığı, geçici olduğu.

Linley Group kurucusu ve analist Linley Gwennap'a göre Apple'ın grafik işlemcisi, tepe performansını aşırı ısınma endişesi nedeniyle uzun süre koruyamıyor. Gwennap, Apple'ın performans için saat hızını yaklaşık yüzde 50 artırdığını tahmin ediyor. Bu özelleştirilmiş Apple GPU'su, tepe hızda rakiplerini geçiyor ancak bu hızını koruyamıyor. Gwennap'a göre iPhone 7, aşırı ısınmamak için GPU hızını bir dakika veya daha kısa bir sürede düşürüyor.

Apple'ın GPU'su için bir sonraki adımın Imagination'ın sonraki nesil PowerVR Series8 GPU Ailesi mimarisini ödünç almak olabileceği söyleniyor.

Editör: İsveç Gündemi