Latin Amerikalı e-Ticaret platformu Linio.com 14 popüler elektronik ürünün ve markanın 72 ülkedeki vergi dahil fiyat karşılaştırmasını listeledi. Yapılan karşılaştırmada Türkiye ortalama 283 euroluk etiket fiyatıyla Windows tabanlı dizüstü bilgisayarların en ucuza satıldığı ülke oldu. Herkesin en çok sorduğu ürün iPhone ise 379 euro ortalama fiyatla en ucuza Angola'da satılıyor. 2016'da en çok ilgi çeken 14 ürünün sıralandığı listede ürünlerin ortalama fiyatları karşılaştırılıyor. Akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, oyun konsolları, tabletler, kulaklıklar, akıllı cihazlar ve diğer dijital oyuncakların ortalama maliyetleri listeleniyor. Türkiye'nin özellikle Windows tabanlı dizüstü bilgisayarlarda ucuz olmasının en önemli sebebinin yerli üreticiler ve teknoloji perakendecilerinin rekabeti olduğu söylenebilir. 283 euroluk fiyatın en önemli sebebi ise düşük kâr marjı ile satış yapan teknoloji perakendecilerinin keskin fiyat rekabeti olarak karışımıza çıkıyor. Araştırma son birkaç haftadır yukarı doğru seyreden kurların olduğu dönemi kapsamıyor.

IPHONE FİYATINDA 49'UNCUYUZ

Türkiye'nin diğer 14 üründe ise listedeki yeri, vergi oranlarından etkilenerek şekilleniyor. Türkiye'nin genel ortalamadaki yeri Windows tabanlı dizüstü bilgisayarlardan dolayı 17'nci sıra oldu. iPhone satış fiyatıyla yerimiz 49'uncu olurken, MacBook ve PS4 oyun konsolunda etiket fiyatıyla 45'inci sıradayız. Yani fiyatı çok yüksek olan ülkelere daha yakın durumdayız. Listede en kötü yerimiz ise 69'uncu sıra ile Android tabanlı ürünler. Ancak bu listede pahalı olmamız biraz şaşırtıcı. Bu da listeye biraz kuşkuyla bakmamıza neden oluyor. Ancak yüksek vergi oranları ve maktu vergi bu duruma sebep olabilir. Araştırma yapan şirkete bu işin sebebini sormakta fayda var. 954 euro ortalama fiyat oldukça yüksek. Sadece Samsung S7 Edge fiyatı dikkate alınsa bile yüksek olduğu söylenebilir.

EN UCUZ NEREDE?
Apple iPhone Angola 379 euro
Windows dizsütü Türkiye 283 euro
40 inç Akıllı TV Lüksemburg 239 euro

SAATE DEĞİL MESAFEYE BAK
Akıllı telefon artık sadece telefon değilse akıllı saatler de artık sıradan saat değil. Samsung Gear S3'ü bir süredir deniyorum. Koşarken, yürüyüş yaparken iyi bir yol arkadaşı olmasının dışında geleneksel saatlerin formuna çok benzeyen tasarıma sahip. 46 mm ekran büyük rahat bir görüş sağlıyor. Dokunmatik ekran dışında iki tane tuş ve metal kadran üzerinde rahatlıkla kullanılıyor. Bisiklete bindiğimde de yüzerken de kullandım. Artık tüm sporları ölçümleyebiliyor. Aslında davranışlarınızı ölçümleyerek yeni şeyler önermesine fırsat vermek için kullanmaya devam etmek gerek. Tam kapasite kullandığınızda bile 2 günden fazla dayanan pil ömrü, gönlümüzü fethetti.

YENİ İŞLEMCİYLE FİYAT PERFORMANS
Tayvanlı Asus'un yeni ZenFone 3 serisi telefonu geçtiğimiz hafta deneyimledik. Bizim deneyimlediğimiz cihaz 4GB RAM ve 64 GB versiyonuydu. Siyah ve beyaz iki seçeneği olan telefonun siyah olanı deneyimlerken en çok etkilendiğimiz iki özelliği müzik ve fotoğraf oldu. Qualcomm'un yeni nesil işlemcisi Snapdragon 625'i kullanan ilk olarak ZenFone 3'te uygulamalar arası geçişte zorlanmadık veya beklemedik. Uzun süreli kullanımda bu görüşümüz değişir mi bekleyelim. Sevmediğimiz tarafı ise bir görünür bir kaybolur ana ekran tuşuna alışamamak oldu. (Sadece ben mi buna takılıyorum?) Türkiye'de 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama özellikleriyle bin 799 TL etiket fiyatıyla satışa sunuldu. Ben 6 GB belleğe sahip ZenFone 3 Deluxe versiyonunu daha çok merak ediyorum. 5.5 inç darbelere dayanıklı ekranla gelen ZenFone 3'ün 16 MP PixelMaster 3.0 teknolojili kamerası, 4K yüksek video çekme yeteneğine sahip.
Editör: İsveç Gündemi