İstifa gerekçesi olarak, dünyada nefes borusu nakli alanında tanınan Prof. Dr. Paolo Macchiarini'nin Karolinska Üniversitesi Hastanesi'nde Türkiye'den Yeşim Çetir'in de bulunduğu hastalarına, ameliyatın risklerini tam anlatmadan ve etik kuruldan izin almadan ameliyat yaptığı iddiaları gösterildi.

İstifasını yayımladığı mesajla duyuran Leijonborg, "Yönetim Kurulu olarak Macchiarini'nin yaptığı araştırmalardan dolayı doğrudan suçlu olmasak da sorumluluğu üzerime almam gerekiyordu. Ben de istifa ettim." dedi.

Bu arada dün de Karolinska Üniversitesi Rektörü Karin Dahlman yaptığı açıklama ile Prof. Dr. Macchiarini'nin hataları nedeniyle özür diledi.

- Skandalı devlet kanalı ortaya çıkarmıştı


İsveç STV kanalı, Macchiarini’nin ameliyatlarına ilişkin yayınladığı programda, profesörün hastalarını risklerle ilgili yeterince bilgilendirmediği iddialarına yer vermiş, Stockholm Başsavcılığı da geçen yıl Macchiarini hakkında, "kasten adam öldürme ve yaralama" suçlarından inceleme başlatmıştı. Hakkında inceleme başlatılan Prof. Dr. Macchiarini'nin geçen yıl Karolinska Üniversitesi ile ilişkisi kesilmişti. Üniversitenin o dönemdeki Rektörü Anders Hamsten de geçen şubat ayında aynı iddiaları sebep göstererek görevinden istifa etmişti.

- Türk hastanın tedavisi devam ediyor


Üniversite öğrencisi Yeşim Çetir, 2012 yılında İstanbul'da, elindeki terleme nedeniyle ameliyata alınmış ancak ameliyatı sırasında boğazına takılan oksijen hortumlarının ucundaki metal parça nefes borusuna zarar vermişti.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan üç ameliyattan da sonuç alınamaması üzerine Çetir, Sağlık Bakanlığının onayıyla İsveç'teki Karolinska Üniversitesine sevk edilmişti.

İsveç'teki tetkiklerinin ardından, Macchiarini tarafından Ağustos 2012’de gerçekleştirilen ameliyatla Çetir'e kök hücre yöntemiyle geliştirilen yeni nefes borusu nakli yapılmıştı. Naklin başarısız olması üzerine Çetir, geçen yıl ABD'nin Pensilvanya eyaletindeki Temple Üniversitesine sevk edilmişti.

Çetir'in tedavisine burada devam ediliyor.
Editör: İsveç Gündemi