Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu Gündem Özel programında uzmanlar, palm yağı ve gıda güvenliği konusunu masaya yatırdılar. Programın konukları ise şöyle: Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğrt. Üyesi Yrd. Doç.Dr. Fahri Yemişçioğlu, MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül.

“Gıdadaki risklerin iyi yönetilmesi lazım”

Prof. Ali Esat Karakaya, şöyle konuştu:

“Gıda güvenliği konusunda hadise şudur: Bir, gıdanın yönetiminde bilime dayalı bir regülasyon var mı? İki bu regülasyon üzerinde konsensüs var mı? Konsensüs varsa eğer üçüncü basamak Türkiye’de bu regülasyon var mı? Dördüncü basamak ise o regülasyon uygulanıyor mu?

İnsan sağlığının son derece iyi kontrol edildiği İsveç gibi bir ülkede söz konusu ürün rahatlıkla kullanılıyorsa, aynı kalitede burada tüketilen ürünü tartışıyorsak bu hem öncelikleri saptırmak oluyor hem de gerçek risklerin gözden kaçmasına neden oluyor. Bütün dünya bunlara çalışıyor.  Dünyada gıdada binlerce risk var. Bütün bunların yönetilmesi lazım. Burada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da olması ve onlara nasıl yönetildiğinin sorulması lazım. Meselenin özü bu.”

Deniz Bayramoğlu’nun Türkiye’de söz konusu risklerin yönetilip yönetilmesine yönelik soruya ise Karakaya, “Palm yağı tartışmasında inandırıcı cevabın bakanlılardan gelmesi gerekir. Buna risk iletişimi deniyor” şeklinde yanıtladı.

“Bunu yersen şu olur tarzında kesin kurallar yoktur”

Deniz Bayramoğlu, palm yağı konusunda ortaya atılan iddiaların ticari manipülasyon olduğunu belirten Yavuz Dizdar’a gıda sektöründe ticari savaşların nasıl ilerlediğini ve EFSA raporunu sordu. Dizdar ise bu soruyu şöyle yanıtladı:

“Bilimsel kongrelerde sıklıkla rastladığımız bir konu var. Bir konuda görüş birliği yokken oylama yapılır. Zaten eğer oylamayla bilimsel bir açıklık getiriliyorsa konuya orada bilimsel temel yoktur, kanaat vardır. Herkeste her kural farklı işler. Bir şey benim bünyemde farklı işler başkalarında daha farklı işler. O nedenle tüm canlılarda belli kurallar haricinde bunu yersen şu olur tarzında kesin kurallar yoktur.”

Editör: İsveç Gündemi