Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından 2012'deki şaibeli hakimlik sınavında soruları önceden elde ettiği belirlenen Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ramazan Faruk Güzel'in statüsü aday hakimliğe düşürüldü. 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan şaibeli avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla kopya iddiaları ortaya atılmıştı. Bu iddialar üzerine başlatılan soruşturma, ÖSYM'nin 'sonuçlar şüpheli' olduğuna ilişkin tespitlerine rağmen takipsizlikle sonuçlanmıştı.

ÖNCE 'KERPETEN'Dİ'
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takipsizlik kararını kaldırarak dosyayı tozlu raflardan indirmesinin ardından HSYK 3. Dairesi, kopya çektiği tespit edilen 37 hakim ve savcının mesleğe kabul kararını kaldırmıştı. Sınavla ilgili soruşturmayı yürüten HSYK müfettişleri, 37 hakim-savcı dışında bir hakimin daha bu sınavın şüphelisi olduğunu belirledi. Ancak bu isimde bir hakime ulaşılamadı. Yapılan retaylı inceleme sonucu bu hakimin şaibeli sınav sonrası ismini değiştirdiği ortaya çıktı. İsminin Ramazan Faruk Güzel olduğu öğrenilen hakimin, 2012 tarihinde Ramazan Kerpeten ismini kullandığı belirlendi.

ŞİMDİ İSE 'GÜZEL'
Söz konusu sınavın ardından mesleğe kabulü gerçekleşen Hakim Güzel'in 16 Eylül 2013 tarihinde Kayseri 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı dava sonucunda “Ramazan Faruk Güzel” ismini aldığı öğrenildi.

HSYK 3. Dairesi, geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda söz konusu hakimi de gündemine aldı. 3. Daire, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Güzel'in diğer 37 isim gibi mesleğe kabul kararını kaldırdı. Bu kararın ardından Hakim Güzel de “aday hakim” statüsüne düşmüş oldu. HSYK 3. Dairesi tarafından 2012 yılı avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş sınavı sorularını önceden elde ettikleri gerekçesiyle mesleğe kabul kararları kaldırılan 37 hakim ve savcı en başa dönmüş ve 'aday hakim-savcı' statüsüne düşmüştü. Bu isimlerden 36'sı Ankara Adliyesi'nde staja başlamıştı.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Bu arada, HSYK'nın karanının ardından 'aday' seviyesine inen ve Ankara Adliyesi'nde staja başlayan bu isimler hakkında Adalet Bakanlığı'nın başlattığı soruşturma devam ediyor. Bakanlık, mesleğe kabul kararı kaldırılan son isim olan Hakim Güzel'i de bu soruşturmaya dahil edecek.

YENİŞAFAK
Editör: İsveç Gündemi