Dünyaca ünlü araştırma şirketi YouGov, 9 Batı ülkesinde, 9000 kişiyle yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Ankete göre, Batılılar, gelecekleri konusunda karamsar ve 2017 yılının da barıştan ziyade 3. Dünya savaşını da beraberinde getireceğini düşünüyorlar. 

Anket katılımcılar, Suriye’deki mevcut savaş, Orta Doğu’dan yükselen İşid tehlikesi, tüm dünyada gerçekleşen terör saldırıları ve küresel dengeleri ellerinde tutan dünya güçlerinin oynadığı oyunun, 2017 yılında dünya savaşına sebep olacağı görüşünde.
 

Fransa, Almanya, ve İngiltere’deki katılımcılar geleceğe dair umutsuz olduğunu dile getirirken, özellikle Amerikalılar muhtemel bir savaş beklentisinde olduklarını belirttiler. Yine anket sonuçlarına göre, Amerikalıların yüzde 64’lük kısmı Dünya savaşının yaklaştığını düşünürken, yüzde 15 lik kısmı ise dünya barışından yana umutlu. İsveç, Finlandiya ve Norveç gibi İskandinav ülkeleri ise dünya savaşının çıkacağı görüşüne Amerikalılara nazaran daha az meyilli. Danimarkalılar’ın yüzde 39’lük kısmı savaşın yaklaştığını düsünürken, yüzde 45’lik dilim savaşın olmayacağı görüşünde. 

YouGov anket şirketinin politik ve sosyal araştırmalar yöneticisi Anthony Wells ise, savaş korkusu ve umutsuzluğun Fransa ve Amerika’da farklı sebeplerden ötürü daha yüksek olduğunu dile getirdi. “Belkide, Amerikalılar Trump’ın başkanlığının büyük bir tehdit oluşturdunu düşündüklerinden dolayı daha fazla korkuyorlar” yorumunda bulunurken Fransa’daki korkunun temelinde, Rusya’nın Avrupa Birliği için büyük bir tehlike olduğu düşüncesinin yattığını ve Fransızlar’ın Rusya’dan gelecek herhangi bir saldırı beklentisinde olduklarını söyledi.

 

Editör: İsveç Gündemi