İsveç’in uluslararası ilişkiler enstitüsü, Rusya Federasyonu’nu kamuoyunu ve ülkedeki karar kabul etme sürecini etkilemek amacıyla sahte habe ve belge yaymakla suçladı.  

 

Enstitünün, yaptığı araştırma sırasında toplanan verilere göre, son birkaç yıl boyunca Rusya enformasyon alanında esas olarak İsveç’in NATO'ya üye olmasını önlemeyi amaçlayarak aktif bir şekilde çabaladı.

 

Araştırma sonuçlarına göre gerçeğe dayanmayan bilgiler İsveç medyalarında yayınlandı. Bunların Rusya’nın “Sputnik” sitesi başta olmak üzere ülkeye ait diğer kamu diplomasisi ve uluslararası kitle yayın kaynakları” tarafından aktarıldığı belirtildi.

 

2014 yılının sonundan 2016 yılının ortasına kadar bir zaman dilimini kapsayan dönemde toplam olarak 26 yalan haberin yayınlandığı belirtilen belgede, bazı örneklere yer verildi. Buna göre 2015 yılının Şubat ayında güya İsveç Savunma Bakanı’nın silah üreten BAE Systems Bofors şirketinin müdürüne yazdığı ve Ukrayna’ya silah satılması ile ilgili mektubun uydurma bir haber olduğu bildirildi.

 

Yalan haberlerin başka bir örneği, İsveç'in uluslararası baş savcısının adına hazırlandı. İlgili haberde İsveç uluslararası baş savcısının, askeri suç işlemekle suçlanan bir İsveç vatandaşının davasında Ukrayna’nın mevcut olmayan bir talebinin reddedildiği ileri sürüldü.

 

Diğer bir yalan haberin ise İsveç ve NATO’nun DAEŞ terör örgütüne gizlice Türkiye üzerinden silah gönderme konusunda anlaştığı ile ilgili olduğu belirtildi.

 

Daha önce ABD’de, 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Rusya’nın siber saldırı iddialarını değerlendiren ABD’li istihbarat örgütleri, Rusya’nın, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla seçim sonuçlarını etkilemek adına siber saldırı düzenlendiğini .

 

Bunun dışında Çek Cumhuriyeti’nde yabancı ülkelerin yanlış bilgi (dezenformasyon) ve terör kampanyaları ile mücadele, siyasi eğilimlerin rasyonalizasyonu ile ilgili tehditlerin gözlemlenmesi ile ilgilenecek Hibrid Tehditler ve Asılsız Bilgiler ile Mücadele Merkezi’nin açıldığı .

 

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Rusya’nın sürdürdüğü siber savaş yüzünden 29 Aralık tarihinde enformasyon güvenlik ve altyapı koruma temelleri ile ilgili yasayı

Editör: İsveç Gündemi