SEPO Basın Sözcüsü Nina Odermalm Schei, İsveç'e güvenli bir ortamda sığınmış insanları takip edip korku içinde yaşamasına neden olma, ülkelerinde bıraktıkları yakınlarının can güvenliğini tehlikeye atma gibi casusluk faaliyetleri demokrasiye büyük zarar veriyor.'' dedi.  Schei, soruşturmanın akamete uğramaması için zanlı hakkında başka bilgi vermeyeceğini kaydetti.

- Uygur Türkleri hakkında bilgi toplayan Çinli'ye 3 yıl ceza

İsveç Maarif Uygur Derneği Başkan Yardımcısı Ahmed Tursun AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsveç'te Çin adına casusluk yapan ve ülkeye sığınmış Uygur Türkleri hakkında bilgi toplayan bir kişi 2009 yılında yakalanarak 3 yıl cezaya çarptırıldığını ifade etti. 

İsveç tarihinde il kez casusluk suçundan bir kişinin 3 yıl ceza aldığını söyleyen Tursun, ''Casusluk suçundan hüküm giyen bu  kişi, İsveç'teki Uygur Dernekleri arasında fitne çıkardı. Burada yaşayan Uygur Türklerinin tüm faaliyetlerini görüntülü, fotoğraflı Çin hükümetine bildirmiş. Bu casusluk faliyetini İstihbarat Teşkilatı SEPO ortaya çıkardı. 2009'da yargılanan sözkonusu bu kişi  3 yıl hapis cezasına çarptırıldı'' şeklinde konuştu.

Tursun, Çin adına casusluk faaliyetinde bulunanların Uygur Türkleri'nin dışında,  Dalai Lama’nın Tibet’in özgürlüğü için mücadelenin temsilcisi olduğuna inananlar içinde yapıldığını vurguladı. 
Editör: İsveç Gündemi