Ülkenin önde gelen gazetesi SVD'ye konuşan Sahlin, "Batı ülkeleri, başarısız olduğuna dair kanıtlar geldikten sonra darbe girişimini kerhen kınadı. Avrupalı hiçbir lider desteğini göstermek için Türkiye'ye gitmedi. Türkiye açısından bakıldığında, AB liderlerinin darbe girişiminden çok gözaltına almaları önemsedikleri yönünde bir görüntü var." dedi.

Aynı gazeteye demeç veren Güvenlik ve Kalkınma Politikaları Enstitüsü Türkiye uzmanı Halil Karaveli, darbe sonrası Türkiye'deki tasfiyelerin doğru olduğunu savunarak, "Batı medyası darbe girişimi yerine, söylemlerinde tasfiyelere odaklandı ancak ben tasfiyelerin gerekli olduğunu söylemeliyim. Aynı zamanda insan haklarına saygı gösterilmeli ve Uluslararası Af Örgütü'nün raporu da dikkate alınmalıdır" diye konuştu.

Türkiye'deki darbe girişiminin ciddiyetini Batı'nın anlaması gerektiğini ifade eden Karaveli, "Başka darbeler de olabilir ve bunlar sonuncusundan daha kanlı olabilir. AB'nin bunun ciddiyetini anlaması gerekir. Erdoğan, demokratik yollarla seçilmiştir. AB ülkeleri, demokratik bir yönetimle bir ölçüde dayanışma içinde olmalıdır." ifadelerini kullandı.

 Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini dile getiren Karaveli, "ABD'nin Gülen'i adil bir soruşturma teminatı çerçevesinde iade etmesi gerektiğine inanıyorum. Bu yargılama bir şova dönüştürülmemeli, hukukun üstünlüğü kuralları çerçevesinde yapılmalıdır." dedi.
Editör: İsveç Gündemi