İsveç'in önde gelen gazetelerinden Expressen'de çıkan o yazı...


Artık yeter. Göteborg’daki çete olayları uygar bir hukuk devletinde kabul edilebilecek sınırı çoktan aştı. Nezaman bir çete üyesi bir silah ateşlese çevresinde bulunan suçsuz insanlar zarar görüyor. Bu durumun önüne geçilmediği sürece insanların güven sorunu artmakta, çeteler güçlenmekte ve hukuk devletinde olan güven azalmaktadır.


Polis bu vicdan yoksunu canileri durdurmak için elinden geleni yapmak zorundadır. Çete olaylarına karşı pek birşey yapılmamasından bıktık. Polisin yeniden organize olmaya çalıştığını ve zordurumda olduğunu biliyoruz. Saygımız ve anlayışımız sonsuz ama olayları engellemek için birşey yapılmaz ise sonuçları tahmin ettiğimizden daha pahalıya patlayabilir.


Gerçek şu ki hepimizin bir önlem alması gerekiyor. Belediye siyasetçileri, çete kültürünün üstün olduğu bölgelerde büyüyen insanlar için imkanlar yaratmalıdırlar. Okullar, dernekler ve ilgili kişiler hep birlikte el ele önlemler almamız gerekiyor. Sadece bütün gençlerin kendilerine iyi bir hayat kurmayı hakettikleri için değil, aynı zamanda toplum için iyi bir yatırım olduğu için. Suç işlemek yerine başka bir yolu seçen her kişi, milyonların israf edilmesini engellemiş oluyor.


Çeteler ve silahlı çatışmalar saece Göteborg’un sorunu değil. Nerde olursa olsun toplumca çetelere karşı toplumca mücadele etmek çok önemli. Centerpartiet polisi güçlendirmek için bütçede yaklaşık 3 milyar kron ayırdı. Bunun 520 milyon kronu gelecek yıldan itibaren olmak üzere yeni polis işe almak ve bazı bölgelerdeki imkanları yükseltmek için ödenecek.


Allians’ın(Sağ blok) hükümet döneminde, cinayet ve şiddet suçu cezaları artırıldı ve ’’ağır silahlı suç’’ adında yeni bir tanımlama yapıldı. Ancak kanunlar uygulanamaz ise cezanın nekadar ağır olduğunun bir önemi yok. Poliss bu suçlarla mücadele etmek üzere sorumludur. İmkanları kısıtlı ise imkan yaratırız. Kanun değişikliği gerekiyorsa birçok parti çözüm üretmek için hazır. Çünkü artık yeter. Dur demenin vakti geldi.



Editör: İsveç Gündemi