İsveç Enstitüsü'nün Wallenberg'in 100. doğum yılı anısına 2012'de hazırlanan sergi, İsveç'in Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirildi. Sergi açılışına çok sayıda diplomatik misyon yetkilisi ve temsilci katıldı.

Sergiye ev sahipliği yapan İsveç'in Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund, burada yaptığı konuşmada, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 1944-1945 yılları arasında doğrudan 10 bin Yahudi'nin hayatını kurtaran Wallenberg'in herkes tarafından kahraman olarak kabul edildiğini belirtti. Wahlund, Wallenberg'in insanların hayatını kurtarmak için sahte pasaportlarla birlikte Budapeşte'de Macar Yahudilerinin kaldığı 25 sığınak yaptığını hatırlattı.

Wallenberg'in dolaylı olarak da 100 bin kişinin hayatını kurtardığının altını çizen Wahlund, Wallenberg'in gerçek bir kahraman olduğunu dile getirdi.

Büyükelçi Wahlund, Wallenberg'in hikayesinin sonunun kesin olarak bilinmediğini ve tahminlere göre Sovyetler Birliği tarafından öldürüldüğünü söyledi.

İsveç Hükümeti'nin o dönemde Wallenberg'i kurtarmak veya akıbetini araştırmak için elinden gelen her şeyi yapmadığına dikkati çeken Wahlund, hükümetin daha sonra Wallenberg ailesinden resmi olarak özür dilediğini kaydetti.

İsveç Devleti tarafından sadece birkaç ay önce Wallenberg'in ölümünün resmi olarak kabul edildiğini hatırlatan Wahlund, katılımlarından ötürü gelen misafirlere teşekkürlerini iletti.





Editör: İsveç Gündemi