Büyükelçinin açıklaması: 
9 Nisan 2016 Cumartesi günü Dünya Azerbaycanlılar Komitesi tarafından Stockholm Sergel Meydanında Ermenistan Cumhuriyetinin Dağlık Karabağ'daki eylemlerini kınamak amacıyla düzenlenen mitingde İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu yöneticilerinden Barbaros Leylani'nin yaptığı konuşma her sağduyulu insan gibi beni de ziyadesiyle üzmüş olup, bu konuda sessiz kalmamın konuşmayı onayladığım şeklinde yorumlanabileceği düşüncesiyle bu açıklamayı yapma yolunu seçmiş bulunuyorum.

Adıgeçen şahsın, üstelik Türk bayrağının altında, bütün bir ulusu hedef alan hakaret, nefret ve tehdit dolu sözlerini anlayışla karşılamak mümkün değildir. Bu konuşmayı hiçbir şüphe ve tereddüte yer bırakmaksızın ayıplıyorum, kınıyorum, lanetliyorum.

Sergel Meydanında sergilenmiş olan bu şuursuzluğun, İsveç'te temsil etmek onurunu taşıdığım aziz ülkeme, ulusuma ve bayrağıma leke sürmek için fırsat kollayan çevrelere bekledikleri malzemeyi vermiş olduğunu acıyla ve ibretle izliyorum. Bu konudaki tepkilerini çeşitli yollarla bana iletmekte olan vatandaşlarımın isyanına katılıyorum.

Ulusların kardeşliği ve barış ülküsüne her zamankinden daha sıkı bir şekilde sarılmak durumundayız.

Kaya Türkmen
T.C. Stockholm Büyükelçisi
Editör: İsveç Gündemi