Türkiye'den sonra İsveç'e iki günlük ziyaret için gelen Biden, başkent Stockholm'de Başbakan Stefan Löfven ile basın toplantısı düzenledi.

Bir Amerikalı gazetecinin Fetullah Gülen'in iadesine yönelik Türkiye'nin talebi, ABD'nin resmi ziyaretinin geç gerçekleştiği yönündeki eleştiriler ve Türkiye'de darbe sonrasında yaşanan gözaltılarla ilgili sorusuna Biden, "Türkiye'nin Gülen'e karşı öfkesini anlayabiliyorum. Gülen'in Türkiye'ye iadesini Federal Mahkeme karar verecek." yanıtını verdi. Biden, "Türkiye büyük bir facia atlattı. Onun için Türkiye'ye zaman vermeliyiz. Türk halkı çok cesurca, tank ve uçaklara rağmen demokrasinin arkasında durdu. Halk kendi demokrasisine sahip çıktı." diye konuştu.

Cerablus'ta DAEŞ'e yönelik Fırat Kalkanı operasyonunu da değerlendiren Biden, "Türkiye'nin DAEŞ'i Suriye'den çıkarana kadar orada kalmaya hazırlıklı olduğunu söyleyebilirim." görüşünü dile getirdi. Avrupa ile Rusya arasındaki Kuzey Akımı Boru Hattı Anlaşması'na da değinen Biden, bu anlaşmanın enerji güvenlik projeleri açısından riskler taşıdığını ve "Avrupa için kötü bir anlaşma" olduğunu söyledi.

İsveç Başbakanı Stefan Löfven ise Türkiye'deki darbe girişiminin kabul edilemez olduğunu belirterek, bunu sert bir dille kınadıklarını söyledi.

Türkiye'nin İsveç için "güçlü bir partner" olduğunu ifade eden Löfven, idam cezası konusunda ise Türkiye'nin uluslararası anlaşmalara uyması çağrısında bulundu. Löfven darbe girişimi sonrası gözaltı ve tutuklamalarda da hukuka uygun davranılması çağrısı yaptı.

Orhan Karan/Atila Altuntaş




Editör: İsveç Gündemi