Adalet  Bakanlığı, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'ün Twitter hesabından Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamaya sert tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'ün 14 Ağustos 2016 tarihinde Twitter hesabından paylaştığı mesajında yer alan ‘Türkiye'nin 15 yaşın altındaki çocukların cinsel ilişkiye girmesine izin vermesine dair kararı iptal edilmeli. Çocukların şiddet ve cinsel istismara karşı daha az değil, daha fazla korunmaları lazım’ şeklindeki açıklamaları yanlış bilgiye dayalı, asılsız, maksatlı ve gerçeklerle örtüşmeyen iddialardır" denildi.
 
  Açıklamada, Türk Ceza Kanunu'nun ‘Çocukların cinsel istismarı’ kenar başlıklı 103.  maddesinin birinci fıkrasında 15 yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocukları cinsel yönden istismar eden kişinin ‘8 yıldan 15 yıla’ kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı, ikinci fıkrasında ise yine aynı mağdurlara karşı cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda hapis cezasının ‘16 yıldan az olamayacağının’ düzenlendiği vurgulandı.
 
  Anayasa Mahkemesi'nin 103. maddesinin 2. fıkrasını iptal etmesine rağmen iptal hükmünün kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 1 yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verildiği hatırlatılan açıklamada, mevcut hükmün halen yürürlükte olduğu vurgulandı. Anayasa Mahkemesi'nin 103. maddenin 1. fıkrasının birinci ve ikinci cümlelerinin iptaline ilişkin verdiği kararında, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verildiğine dikkat çekilerek, bu hükümlerin de hala yürürlükte olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları en erken 11 Aralık 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olup, çocuklara yönelik cinsel istismar eylemlerinin cezalandırılması konusunda herhangi bir yasal boşluk yoktur. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği süre içinde yeni kanuni  düzenleme yapılarak herhangi bir yasal boşluğun oluşmasına da izin verilmeyecektir. Mevcut durum itibarıyla çocuklara yönelik cinsel istismar eylemlerinin cezalandırılmasına ilişkin maddeler halen yürürlükte olup, Türkiye'de 15 yaşın altındaki çocuklara karşı işlenen cinsel istismar eylemlerinin cezasız kaldığı iddiaları tamamen gerçek dışı ve asılsızdır" ifadelerine yer verildi. 
Editör: İsveç Gündemi