Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Danimarka şubesi tarafından organize edilen "15 Temmuz ve Başkanlık Sistemi" konulu konferansa katılan AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz ve AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı vatandaşları bilgilendirdi.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag yakınlarındaki Ballerup kentinde bir düğün salonunda organize edilen konferans İstiklal Marşı'nın söylenmesi ve saygı duruşu yapılmasının ardından 15 Temmuz belgeselinin izlenmesiyle başladı. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan UETD Danimarka Başkanı Fatih Alev, Türkiye'nin lobicilik faaliyetlerinin eksikliğine dikkat çekti. 

Danimarka'nın ardından, UETD İsveç Şubesi'nin Malmö'de gerçekleştireceği konferansın organize edildiği otelin, Türkiye karşıtı gazetecilerin gönderdiği mektup nedeniyle konferansa ev sahipliği yapmayacağını bildirmesine dikkati çeken Alev, UETD'nin Türkiye'nin lobi alanında yaşadığı boşluğu dolduracak potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: 

"Zira cennet vatanımızı karalamak isteyenlerin başvurdukları ve istifade ettikleri en önemli araçları stratejik algı operasyonu ve lobi çalışmasıdır. Bu araçlardan ileri derecede istifade ediyorsanız üstünsünüz, başarılısınız. Kendinizi dinletirsiniz, projeleriniz tıkır tıkır işler, kapılar açılır, olumsuz algıyı, olumlu algıya dönüştürmeye başlamışsınızdır. Bu araçları kullanamıyorsanız hatta bırakın kullanmayı ne yapacağız lobiyi mobiyi, diye bu alana eğilmiyorsanız, sahayı boş bırakmış olursunuz."

15 Temmuz'da yaşananları aktaran AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı ise, AK Parti'nin 2002'de iktidara gelmesiyle birlikte Türkiye'nin çok hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşadığını kaydetti. 

15 Temmuz'u darbe gecesi değil "ihanet gecesi" olarak adlandırdıklarını vurgulayan Ağralı, "15 Temmuz darbe girişiminde amaç yönetime el koymak değil, Türkiye'yi altın tepside işgal kuvvetlerine teslim etmekti." dedi.

Darbe girişiminin yaşandığı gece TBMM'de sadece AK Partili milletvekillerinin olmadığını hatırlatan AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz ise, "15 Temmuz darbe girişimi Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı yapılmış bir darbe girişimidir, bu Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsında AK Parti'ye yapılmış gibi gösterilmeye çalışılıyor, ama böyle bir şey yok. Bu devletimize karşı milletimize karşı yapılmıştır. Zaten devletimiz ve milletimiz birlikte savunmuştur." dedi.

Başkanlık konusunda da vatandaşları bilgilendiren Öz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın sözlerini hatırlatarak, TBMM'de alınan sonuç ne olursa olsun, başkanlığın referanduma götürüleceğini söyledi.

- "Vatandaşlar konuya vakıf"

Konferans, milletvekillerinin vatandaşların sorularını yanıtlamasıyla son bulurken, Danimarka'ya gerçekleştirdikleri ziyaretle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Abdullah Ağralı şu ifadeleri kullandı: 

"Biz 15 Temmuz akşamı Türkiye'de yaşananları, milletimizin ortaya koyduğu tavrı anlatmaya çalıştık. Vatandaşlarımızın aslında süreci çok iyi takip ettiklerini ve konuya da yeterince vakıf olduklarını gördük." 

UETD İsveç Şubesi tarafından Malmö'de düzenlenecek, "15 Temmuz ve Başkanlık Sistemi" panelinin yapılacağı otelin Türkiye karşıtı gazeteciler tarafından gönderilen mektup nedeniyle panele izin vermemesini de eleştiren Abdullah Ağralı, şöyle konuştu: 

"Bir akıl tutulması, yani bizi tanımadan, bilmeden yine bu algının bir parçası olarak, bizi bir takım terör örgütlerinin sözcüsü olarak lanse etmek, ya da Hitlerin doktoruyla eşdeğer suçlamalarda bulunmak hakikaten deli saçması. Bunlara cevap vermeye hiçbir gerek yok. Ama şu bir gerçek ki, Türkiye'deki olumlu gelişmelerden birileri ciddi manada rahatsız oluyor. Biz de o rahatsız olan çevreleri daha çok rahatsız etmek için buradayız işin doğrusu." 

Ziyaretle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Abdurrahman Öz ise şöyle konuştu:

"Yaşanan süreçler malumunuz, tabii bu süreçlerin de anlatılması gerekiyor. Bu çerçevede, partimizin görevlendirmesi çerçevesinde geldik. Bugün hemşerilerimizle süreç ve süreçten sonraki yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulunduk." 

Yarın Malmö'de yapılacak panelin salonunun değişmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Öz, "Ama bizler AK Parti milletvekilleri olarak, zaten insanımızın içinde olan kişileriz, bizim için salonların bir önemi yoktur salon olursa salonda konuşuruz, salon olmazsa esnaf ziyareti yaparız o olmazsa hemşeri derneklerini ziyaret ederiz." diye konuştu.

Yarın Malmö'de gerçekleşecek, "15 Temmuz ve Başkanlık Sistemi" panelinin yeni bir mekanda yapılacağı bilgisini veren İsveç UETD Başkanı Özer Eken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yeni yerin adresini vermiyoruz, iptal edilmesin" dedi.

Yer değişikliği nedeniyle katılımın az olacağını ama ellerinden geleni yapacaklarını belirten Eken, paneli iptal eden otele mektup gönderen Türkiye karşıtı gazeteciler ile ilgili de hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi.







Editör: İsveç Gündemi