AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, vize serbestisinde yaşanan soruna ilişkin olarak, “AB kendi payına düşeni yerine getirmeye hazır. Türkiye, kurallarla değil, kurallara göre oynadıkça işbirliğimizin geleceğinden eminim.” dedi.

Tusk, Danimarka ziyareti sırasında sığınmacı krizi ve Türkiye’yle yapılan mutabakata dair açıklamalarda bulundu.

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen’le görüşmesinin ardından konuşan Tusk, Avrupalı liderlerin sığınmacı krizine çözüm stratejisinin sonuç vermeye başladığını ifade etti. Düzensiz göç akışının görünür şekilde düştüğünü vurgulayan Tusk, “Batı Balkan güzergahının kapatılması, Schengen kurullarına yeniden uyum ve Türkiye’yle işbirliği yapılması, Danimarka’nın yanı sıra Yunanistan ve tüm Avrupa’da hissedilebiliyor.” dedi.

“Kurallarla değil, kurallara göre”

Avrupa sınır ajansı Frontex’in rakamlarına göre, mart ayında sığınmacı sayısının nisan ayına oranla yüzde 90 düştüğünün altını çizen Tusk, mayıs ayında ise günlük ortalama geçişin 60 olduğunu ifade etti. Geçen sene ekim ayında yaklaşık 7 bin olan günlük geçişlerin bu derece düşmesini stratejilerinin işe yaramasına bağlayan Tusk, ancak hala yapılacak çok iş olduğunu, yeni güzergahlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Tusk, vize serbestisinde yaşanan soruna ilişkin olarak ise “AB kendi payına düşeni yerine getirmeye hazır. Türkiye, kurallarla değil, kurallara göre oynadıkça işbirliğimizin geleceğinden eminim.” dedi.

Hitler cevabı

AB Konseyi Başkanı, İngiltere’nin AB’den çıkmasını destekleyen eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın birliği Nazi lideri Adolf Hitler’e benzetmesine ise tepki gösterdi.

İngilizlerin kendi kararlarını vereceğini AB’den bir telkine ihtiyaç duymadıklarını söyleyen Tusk, “AB’nin, Adolf Hitler’in plan ve projelerine benzetildiğini duyduğumda, sessiz kalamam. Böyle saçma söylemler, eğer iktidardaki partinin en etkili siyasilerinden biri tarafından açık ve kesin bir şekilde belirtilmemiş olsaydı tamamen gözardı edilmeliydi.” ifadesini kullandı. İngiltere’nin Hitler’in saldırısına uğradığına atıf yapan Tusk, “Boris Johnson, rasyonel söylemin sınırlarını aşarak, siyasi bir hafıza kaybı sergiledi.” değerlendirmesini yaptı.

Vize Serbestisi

AB Komisyonu, 4 Mayıs’ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5’inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonunun teklifini oylamama kararı almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadele ettiği bir ortamda ilgili kanunun değiştirmeyeceğini vurgulayarak, “Teröristlere çadır kurdurtacaksın ve onlara orada imkan sağlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Bize de ‘Vize kaldıracağım bunun şartı, şunu değiştirmen…’ Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş.” ifadelerini kullanmıştı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise vizelerin kaldırılmamasının AB’yle üzerinde anlaşılan paketteki diğer unsurları da tehlikeye atabileceği uyarısında bulunmuştu. Vize serbestisi, sığınmacı krizi konusundaki mutabakatın bir parçası.


Editör: İsveç Gündemi