Mülteci krizinin çözümü için Brüksel’de yapılan görüşmelerden sonra gündeme gelen, “AB ülkelerine vizesiz gidilebilecek, bunun için pasaportlar değişecek” haberleri sonrası başlayan tartışmaya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri açıklık getirdi.

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Türk vatandaşlarına AB vize muafiyeti tanınırsa, pasaportların yenileneceğini açıkladı.

Yetkili, AB ile uyumlu güvenli pasaport uygulaması için hazırlıkların Brüksel ile geçen Kasım ayında varılan eylem planı anlaşmasından çok önce başladığını anımsattı. Eylem planında, Türkiye vatandaşlarına vize muafiyetinin kaldırılmasının öngörüldüğü ve vize muafiyeti sadece yeni ve güvenli olan pasaport sahiplerine tanınacağı için hazırlıklar hızlandırıldı.Bakanlık yetkilisinin verdiği bilgiye göre, hâlihazırdaki pasaportlardaki güvenli çipler, AB kriterlerini karşılamaktan uzak ve yenilenmesi gerekiyor.

Ellerinde geçerli bir pasaportu olan vatandaşlar, bu pasaportları kullanmaya devam edebilecekler. Ancak AB ile vize muafiyeti halinde AB tarafı ya da AB üyesi ülke, yeni ve güvenli pasaport talep edeceği için değiştirilmesi zorunlu hale gelecek. Vatandaşlar, ellerinde bulunan pasaportları geçerlilik süresi boyunca diğer ülkelere seyahat ederken kullanabilecekler.

PARMAK İZLERİ SAKLANACAK

“Vize muafiyeti süreci biyometrik pasaport hamili tüm vatandaşların Schengen bölgesine 90 günlük vizesiz giriş imkânını kapsamakta” diyen yetkili, Vize Serbestisi Yol Haritası'nda yer alan kriterlerden birinin de biyometrik pasaportların çiplerinde parmak izlerinin saklanması olduğunu hatırlattı.
Yüksek güvenlikli pasaport cüzdan ücretlerinin Maliye Bakanlığı yetkisinde olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, vatandaşların şikayetlerinin ilgili birimler nezdinde gündeme getirileceğini söyledi.

TÜRK YETKİLİNİN REUTERS'A YAPTIĞI AÇIKLAMALAR

Öte yandan adı açıklanmayan bir Türk yetkilisi de Türkiye ile AB arasında göçmen sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan müzakerelerle ilgili Reuters haber ajansına önemli açıklamalarda bulundu. Türk yetkili şunları söyledi:

- AB ile mutabakat sağladıktan sonra asıl işbirliğini Yunanistan ile yapacağız. Bunun uluslararası hukuka uygun olması önemli.

- Bu, Türkiye ve Yunanistan arasında geçici bir uygulama olacak.

- Yunanistan ile imzalayacağımız metin, geri kabul anlaşmaları ile ilgili bir metin olmayacak.

GÜNDE 2 BİN'E DÜŞTÜ

- Ege’de yasa dışı geçişler Ekim 2015'te günde ortalama 6 bin 800 idi, Şubat'ta 2 bine düştü.

- Yunan adalarından aldığımız Suriyeliler, Türkiye’de kalacak. Üçüncü ülke göçmenleri ise ülkelerine gönderilecek.

AVRUPA FONLARINDAN FİNANSE EDİLECEK

- Bu proje uygulamaya geçerse çalışmaların tamamı Avrupa fonlarından finanse edilecek.

- Geri kabul anlaşması çerçevesinde gerçekleşecek vize muafiyeti ile pasaportları yenilememiz gerekiyor.

- Yeni pasaportları bu sene içinde kullanıma sunacağız.

- Yeni yasaların geçmesi ve uluslararası sözleşmelerin onaylanması ile 72 kriterin önemli bölümü sonuçlanmış olacak.

- Anlaşma imzalandıktan sonra Yunan adalarına Türkiye'den geçen tüm düzensiz göçmenleri almayı kabul ediyoruz.

- Doğudaki ülkelerden gelenlere mülteci statüsü verilmesiyle ilgili hukuki metinlerimiz var, bunun dışına çıkmak söz konusu değil, AB'nin talebi olursa konuşuruz.

BEŞ YUNAN ADASI
- AB ve Yunanistan ile anlaşmamızın bir unsuru mutabakat sağlanırsa ilk aşamada beş yunan adasının tüm göçmenlerden arındırılması olacak.
Editör: İsveç Gündemi