Ancak elbette bunca yüksek standardın pek de bedavaya gelebileceğini düşünmeyiz. Aksine, bazı ülkelerin bilhassa da belirli şehirlerinde yaşamanın epeyce bir maliyeti var.

Glassdoor'un her yıl yayınladığı "Yaşam Maliyeti Endeksi", ortalama aylık gelirler ve yaşam için gerekli olan harcamalar üzerinden çalışılıyor. Endeks, bizde de enflasyon oranı hesaplanırken kullanılan "mal sepeti" gibi bir standart ürün ve hizmetler sepetinin her ülkedeki maliyeti hesaplanarak oluşturuluyor; kira vb giderler de dahil. Araştırmanın 2016  göre, Avrupa kıtasının en pahalı 11 şehrini  listeledik. 

11. Amsterdam

Amsterdam

Hollanda'nın başkenti Amsterdam, yaşamak için en çok rağbet gören yerlerden birisi. Kültür, finans ve eğitim merkezi olması tercih edilmesinin sebepleri arasında yer alsa da, popülerlik seviyesi nedeniyle Amsterdam'da yaşam oldukça pahalı.

10. Helsinki

Helsinki

Helsinki'de yaşam yüksek maliyetli. Bu durum, ortalamanın üzerinde verilen maaşlarla dengeleniyor.

9. Stockholm

Stockholm

İsveç, Avrupa'da yaşanacak ülkeler arasında en yüksek standartları olan ülkelerden biri. Yerel mal ve hizmetlerin maliyetleri (gıda, ulaşım ve kira dahil) bu standartların yüksek olmasında oldukça etkili bir faktör.

8. Dublin

Dublin

İrlanda'nın başkenti olan Dublin, Avrupa'nın ortalamada en yüksek maaşlarını veren ülkelerden biri olmasına rağmen özellikle bu yıl ev kiraları, ulaşım ve yemek masraflarının oldukça yüksek seviyede.

7. Paris

Paris

Paris'te yıllık ücretler nispeten düşük. Glassdoor tarafından yapılan araştırmaya göre, Fransa genel klasmanda yıllık ücret endeksinde sondan altıncı sırada yer alıyor. Buna rağmen maliyetleri oldukça yüksek. Bu durum Paris'i Avrupa'da yaşaması en pahalı ülkeler arasına sokuyor.

6. Kopenhag

Kopenhag

Danimarka'nın kültürel, ekonomik ve toplum merkezi olan şehri Kophenhag, ülkede yaşanacak en yüksek gelirli yerlerden biri.

5. Bergen

Bergen

Norveç'in bu kıyı kentinde yaşam maliyeti, ABD'de Los Angeles'ta yaşayan insanlarınkinden daha yüksek.

4. Oslo

Oslo

Norveç'in başkenti olan Oslo, tüm Avrupa'da en yüksek maaşların verildiği yerlerden olmasına rağmen, yaşam oldukça maliyetli.

3. Londra

Londra

İngiltere'nin başkenti Londra, Avrupa'daki en yüksek kira oranına sahip olmasına rağmen maaşları düşük.

2. Zürih

Zürih

Şehir İsviçre'nin finans merkezlerinden biri olmasına rağmen, ulaşım, konaklama, ve programlar için en yüksek maliyetlerden birine sahip.

1. Cenevre

Cenevre

İlk sırada Cenevre yer alıyor.

Cenevre, Avrupa ülkeleri arasında geliri en yüksek olan şehirlerden biri olmasına rağmen, burada yaşam New York'ta yaşamdan % 3 daha pahalı.



Editör: İsveç Gündemi