Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibi Finlandiyalı Bengt Holmström, Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesiyle dünya ekonomisinin büyük sürprizlere gebe olduğunu belirtti.
İsveç'in başkenti Stockholm'de 2016 Nobel Fizik, Kimya ve Ekonomi ödüllerini kazanan 7 bilim adamı, İsveç Kraliyet Bilim Akademisi'nde Nobel haftasının tanıtımına katıldı.

Tanıtım sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Holmström, "Donald Trump'ın, seçimlerden önce bütün ticaret anlaşmaları iptal edeceğini açıklaması kabul edilebilir değil. Bu küreselleşmenin sonunun gelmesi demektir." ifadelerini kullandı.
Holmström, "Trump ile birlikte dünya ekonomisi büyük sürprizlere gebe. Dünya ekonomisinde herkes, her türlü gelişmeye hazır olmalı." diye konuştu.
Trump'ın izleyeceği politikaları merakla beklediğini dile getiren Holmström, "Trump'ın atacağı adımlar sonucu, dünya ya daha kötüye ya da daha iyiye gidecek." dedi.

Holmström, önceki ay İngiltere doğumlu ABD vatandaşı Oliver Hart ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştü.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, Hart ve Holmström'ün "sözleşme teorisine yaptıkları katkılardan" dolayı ödüle layık görüldüklerini belirterek, "(Bu iki ekonomistin çalışmaları), iflasla ilgili yasal düzenlemelerden siyasi anayasalara kadar birçok alanda geçerli olabilecek politika ve kurumlar tasarlanmasının entelektüel temelini oluşturuyor." açıklamasında bulunmuştu.

Orhan Karan/Atila Altuntaş


Editör: İsveç Gündemi